Slovenija 13.6.2016 15:55

Nagrada za zmagovalno fotografijo natečaja Slovenia Press Photo Bojanu Velikonji

Ljubljana, 13. junija - V Cankarjevem domu v Ljubljani so danes na sklepnem dogodku natečaja Slovenia Press Photo 2016 razglasili zmagovalna dela in podelili nagrade. Nagrado za zmagovalno fotografijo celotnega natečaja je prejel Bojan Velikonja, nagrado za najboljšo reportažo natečaja pa Matej Povše. Njune fotografije prikazujejo izseke iz dogajanja med begunsko krizo.

Velikonja je sicer avtor zmagovalne fotografije v kategoriji kultura in zabava, avtor zmagovalne reportaže v tej kategoriji je Miro Majcen, častno omembo pa si je prislužil Aljoša Gračner, so sporočili iz SPP Zavoda za promocijo fotografije, ki so natečaj tokrat priredili že sedmo leto.

Povše pa je avtor zmagovalne fotografije v kategoriji novice, medtem ko je avtor zmagovalne reportaže v tej kategoriji Matic Zorman.

V kategoriji ljudje so za zmagovalno fotografijo izbrali delo Cirila Jazbeca, za zmagovalno reportažo pa delo Matjaža Krivica. V kategoriji narava in okolje je zmagovalna fotografija delo Borine Mišica, častno omembo si je prislužil Matic Zorman, zmagovalna reportaža pa je delo Maje Hitij.

V kategoriji šport je zmagovalna fotografija delo Boruta Sluge, častno omembo pa si je prislužil Jaka Gasar, ki je tudi avtor zmagovalne reportaže.

Letošnja mednarodna žirija, v kateri so bili urednik fotografije za agencijo Reuters Reinhard Krause, urednica fotografije pri spletnem časniku iNewspaper (do ukinitve pa tiskanih izdaj The Independenta) Sophie Batterbury in glavni fotograf grškega oddelka francoske tiskovne agencije AFP Aris Messinis, je ocenila 2500 prispelih fotografij slovenskih fotografov in izbrala najboljše fotografije in foto reportaže v posameznih kategorijah.

Zmagovalnih del letos ne bodo razstavili na klasični fotografski razstavi, ampak jih bodo v soboto objavili v Sobotni prilogi Dela. Na tak način želijo slovensko novinarsko fotografijo in fotografe še bolj približati javnosti, saj se tudi foto novinarstvo zavzema za razkrivanje in pripoved zgodb ter informiranje, je za STA povedala Eva Goričan iz SPP Zavoda za promocijo fotografije.