Slovenija 13.6.2016 12:39

Kantavtorica Ksenija Jus tokrat s Katedralo ljubezni

Ljubljana, 13. junija - Pesnica, kantavtorica in skladateljica Ksenija Jus je izdaja svoj 11. album, ki nosi naslov Katedrala ljubezni. Album še bolj kot njen predhodni, ki nosi naslov Enciklopedija človeka in soljudi, kaže njen intimni svet. Kot je pojasnila glasbenica, se je, "ker ne mara tekmovalnih obrazcev, odločila, da bo naredila nekaj svojega".

Ljubljana. Kantavtorica Ksenija Jus. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kantavtorica Ksenija Jus.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Poleg tega je v pesmih čutiti moj notranji upor, subtilno podan v besedilih," je na današnji predstavitvi povedala kantavtorica in dodala, da je denimo v pesmi z naslovom Kjer sva vse, ki jo je zapela Tinkara Kovač, ta podan tako, "da ji celo tirani, ki bodo dojeli sporočilo te pesmi, ne bodo mogli tega zameriti". Obenem je izrazila upanje, da se bodo v pesmih prepoznali tudi tisti, "ki prisegajo na temne obrazce".

"Človeštvo vstopa v duhovno revolucijo in tisti, ki so nanjo pripravljeni, vedo, da smo ljudje dragocena bitja z neskončnimi možnostmi obstoja. Med temi ni več prostora za tekmovanje. Do zdaj nam je vsem postalo jasno, da se prozorna igra peščice človeštva ruši," je zapisala na svoji spletni strani.

Glede žanra novega albuma se glasbenica ne želi opredeliti. Kot je pojasnila, je pri njegovem ustvarjanju težila bolj za tem, "da ukroti besede in zvoke, ki so jo napadali in da ustvari celoto, nekaj, kar sveti samo po sebi".

Za naprej si želi, da bi jim uspelo 23. oktobra v Centru kulture Španki borci izpeljati gledališko-glasbeni dogodek Svetilnik hrepenenja 2, na katerem bodo predstavljene pesmi z albuma Katedrala ljubezni. Svetilnik hrepenenja 1 so v Španskih borcih izvedli maja 2010, z dogodka je kasneje zrasel album Enciklopedija človeka in soljudi.

Pri ustvarjanju novega albuma je Ksenija Jus sodelovala z ekipo, v kateri so bili še Uroš Usenik (kitare, ukulele, bas, snemalni mojster), Vanja Novak (klaviature, oblikovalec zvoka) in Katja Stare, ki je prispevala spremljevalni vokal, poleg tega je zaigrala na saksofon, flavto, pikolo flavto in tolkala.

Na albumu so posamezne pesmi zapeli še Sergej Randjelović, Simona Kropec, Severa Gjurin, Metod Banko, Meta Erženičnik, Peter Andrej in Katarina Nasteska.