Svet 13.6.2016 18:14

Na julijskem Motovunu 60 filmov

Motovun/Zagreb, 13. junija - Na priljubljenem mednarodnem filmskem festivalu Motovun, ki bo v tem istrskem mestecu letos potekal med 26. in 30. julijem, bo na sporedu 60 filmov, med drugim tudi težko pričakovani dokumentarec Jima Jarmuscha o Iggyju Popu Gimme Danger

Hrvaška, Motovun. Filmski festival Motovun. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
Filmski festival Motovun.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Devetnajsti festival, zelo priljubljen tudi med slovenskimi ljubitelji filma, obeta kar nekaj poslastic, od zmagovalca Berlinala Odprto morje (Gianfranco Rosi) na temo beguncev na Lampedusi do humoristične drame Tangerine o peripetijah transspolnega delavca, ki jo je Sean Baker posnel s pametnim telefonom. Film je premiero doživel na letošnjem Sundanceu.

Letošnja partnerica festivala je Italija, zato bodo na Motovunu trije programi namenjeni italijanski kinematografiji. Prikazali bodo po en film petih najvidnejših italijanskih režiserjev, v središču bodo tudi filmi italijanskega juga. V sklopu z imenom Italija se smeji bo v središču komedija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Program Kje ste bili leta 2016 bo tematiziral porast skrajne desnice v srednjeevropskih državah.

Festivalsko nagrado, poimenovano 50 let, za zaslužne hrvaške filmske delavce bo letos prejel Nenad Puhovski, direktor festivala ZagrebDox in producentske hiše Factum.