Slovenija 15.6.2016 5:00

Poletje Imaga Sloveniae bo uvedel radijski big band z gosti

Ljubljana, 15. junija - Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo nocoj otvoritveni koncert 28. mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v Stari Ljubljani. Na koncertu, posvečenem jazzovski glasbi, bo nastopil Big band RTV Slovenija. Pridružilo se mu bo deset solistov, dirigiral bo Tadej Tomšič. Koncert je hkrati del programa 8. festivala Junij v Ljubljani.

Ljubljana. Kongresni trg. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Kongresni trg.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Radijskemu big bandu, ki v tej sezoni praznuje 70-letnico, se bodo pridružili jazzovski glasbeniki, ki so končali šolanja na najbolj prestižnih glasbenih konservatorijih po svetu in so uveljavljeni tudi v mednarodnem prostoru. Kot gosti bodo nastopili vokalistke Hannah Mancini, Ana Bezjak in Urška Gajšt, violinist Peter Ugrin, kitaristi Igor Bezget, Jani Moder in Klemen Smolej, saksofonist Lovro Ravbar, kontrabasist Robert Jukič in vibrafonist Vid Jamnik, so sporočili iz ustanove Imago Sloveniae - Podobe Slovenije.

Ustanova kot eden največjih nevladnih kulturnih projektov v Sloveniji povezuje 20 občin in krajev iz Slovenije in zamejstva. Pod okriljem Imago Sloveniae se vsako leto zvrsti okrog 100 koncertov in 20 drugih kulturnih dogodkov, pri tem ustanova zabeleži več kot 80.000 obiskovalcev.

V okviru festivala Imago Sloveniae, katerega del je tudi Poletje v Stari Ljubljani, se bo zvrstilo 37 koncertov slovenskih in tujih zasedb iz 16 držav - skupno 388 glasbenikov. Program bo tradicionalno zasnovan na klasični glasbi iz različnih obdobij in za različne zasedbe ter na jazzu. Letošnji poletni festival so posvetili svojemu dolgoletnemu programskemu sodelavcu, violinistu in pedagogu Tomažu Lorenzu (1944-2016).

V klasičnem delu festivala se bodo občinstvu po različnih slovenskih krajih predstavili Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija z mladim izraelskim pianistom Alonom Karivom in svetovno znanim dirigentom Georgom Pehlivanianom. Od komornih zasedb v ustanovi izpostavljajo avstrijski Godalni kvartet Giocoso, prejemnika številnih prestižnih glasbenih nagrad, francoski Klavirski trio Khaldei, češki Duo Jitka Čechova in Jan Paleniček ter slovaški Mucha kvartet.

Za letošnji festival bosta v duu prvič združila moči madžarska pianistka Beata Barzca in prvi trobentač Slovenske filharmonije Tibor Kerekeš. Skupni koncert bo povezal ameriški Mešani pevski zbor Georgia in slovenski Komorni zbor Krog, s spominskim koncertom bo obeležena obletnica smrti skladatelja in glasbenega urednika Mihaela Paša. V sodelovanju s programom Ars Radia Slovenije bo na sporedu koncert z violinistko Nadeždo Tokarev, pianistko Nino Prešiček, Godalnim kvartetom Dissonance ter Ansamblom za sodobno glasbo MD7.

V okviru ciklusa Mladi talenti bodo imeli koncerte zmagovalci različnih glasbenih tekmovanj, med njimi bosta Duo Scaramouche in Klavirski trio Reverie, v goste pa prihaja Mladinski simfonični orkester Strasbourg iz Francije.

Posebnost festivala bo glasbeno-gledališka predstava Vklenjeni Prometej indonezijskega Teatra Tetas iz Jakarte, ki ga umetniško vodi avstrijski skladatelj in dirigent Werner Schulze. Skozi prizmo aktualne družbene problematike, glasbo in ples bo mit o Prometeju zaživel v novi podobi.

Na jazzovskem odru se bodo zvrstile različne slovenske in tuje zasedbe, med njimi Jani Kovačič z radijskim big bandom, mednarodna zasedba Stefano Bedetti Quartet, Miro Kadoić Sekstet, Marko Črnčec z ameriško-slovensko zasedbo, Teo Collori Momento Cigano in Jadranka Juras s svojim kvintetom.

Poletje v Stari Ljubljani se bo kot običajno sklenilo konec avgusta z Nočjo v Stari Ljubljani.