Slovenija 15.6.2016 5:00

V Kinodvoru se začenja letos še aktualnejši Festival migrantskega filma

Ljubljana, 15. junija - Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev že sedmo leto pripravlja Festival migrantskega filma, ki bo letos v Ljubljani in nekaterih drugih slovenskih krajih do 20. junija ponudil 20 filmov iz 12 držav. Festival bo drevi v Kinodvoru uvedla projekcija filma srbskega režiserja Želimirja Žilnika Destinacija Srbistan.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedala programska vodja festivala Marina Uzelac, želijo vsako leto opozoriti na najbolj pereče težave na področju migracij, tako bodo letos nekaj filmov namenili dogajanju na t.i. balkanski poti in v Grčiji.

Projekcije s to problematiko bodo na ogled 20. junija, na svetovni dan begunstva v Slovenski kinoteki. Med drugim bodo prikazali kratki aktivistični film No Border Srbija kolektiva Ustavite vojno proti migrantom!, kratki dokumentarni eksperimentalni film Obzorniške Fronte z naslovom Obzornik 62 in kratki dokumentarni film Kdo je ta človek? Tine Glavič Novak in Tonija Poljanca.

Poleg filmov, ki jih bodo v Ljubljani prikazali v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, na ogled pa bodo tudi v Izoli, Vipavi, Žalcu, Črnomlju, Metliki, Novem mestu, Murski Soboti in Logatcu, se obeta več pogovorov. Na te po besedah programske vodje festivala vsako leto povabijo strokovno javnost, glas pa želijo dati tudi migrantom in filmskim ustvarjalcem.

Letos bodo na festivalu gostili sedem režiserjev: Yuliyo Molina, Nino Bektashashvilija, Jasno Rajnar Petrović, Niko Autor, Tonija Poljanca in Tino Glavič Novak iz Slovenije, Laetitio Tura iz Francije in Ognjena Petkovića iz Srbije.

Med pogovori je Marina Uzelac izpostavila okroglo mizo o izzivih lokalne integracije beguncev, ki bo v četrtek zvečer v Slovenski kinoteki. Na njej bodo sodelovali begunec iz Sirije Ibrahim Kasabji, Marko Peterlin iz Inštituta za politike prostora in Franci Jazbec iz Društva Odnos.

Pogovor o aktualni begunski situaciji pa pripravljajo 20. junija, prav tako v Slovenski kinoteki. Na njem bodo sodelovali prosilec za azil iz Sirije Alaa Al Ali, soavtorica filma Obzornik 62 Nika Autor, Sarah Lunaček s Filozofske fakultete in članica Protirasistične fronte brez meja, avtorja filma Kdo je ta človek ter novinar Boštjan Videmšek.