Svet 15.6.2016 6:00

Londonska galerija Tate Modern v petek odpira nov prizidek

London, 15. junija - V Londonu bodo v petek odprli nov prizidek svetovno znane galerije Tate Modern. S prizidkom v galeriji odpirajo tudi novo stalno postavitev, ki združuje dela več kot 300 umetnikov iz okoli 50 držav. Direktorica galerije Frances Morris je na predstavitvi novogradnje napovedala, da bodo konec tedna v galeriji zaznamovala "odkritja in proslavljanje".

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Med gradnjo nove Tate Modern so kustosi muzeja gradili novo zbirko," je še povedala Frances Morris v torek in dodala, da je ta sedaj bolj mednarodna. V njej so močneje zastopane umetnice, poleg tega je vanjo vključenih nekaj sijajnih novih instalacij.

V novi postavitvi bodo ob delih umetnikov, kot so Mark Rothko, Agnes Martin in Joseph Beuys, na ogled dela, ki so jih ustvarili Meschac Gaba, Sheela Gowda in Cildo Meireles.

Prizidek v obliki prevotljene stolpnice piramidaste oblike, ki bo nudil tudi panoramski razgled na mesto, je nastal v sklopu 260 milijonov funtov vredne prenove galerije. Po pisanju BBC je že obveljal za najpomembnejšo britansko kulturni namenjeno poslopje po stavbi Britanske knjižnice.

V novem prizidku so uredili tri galerijske nivoje in panoramsko strešno teraso. Direktor galerije Tate Nicholas Serota je izrazil veselje, da je bil prizidek končan kljub obdobju recesije. Kot je še dejal, želijo "biti lokalni in globalni, se povezovati s skupnostmi, ki so jim blizu in s tistimi bolj oddaljenimi".

Prizidek so zgradili po načrtih arhitekturnega biroja Herzog & de Meuron, ki je tudi izdelal načrte za ureditev galerije Tate Modern v poslopju opuščene elektrarne, slednjo so odprli leta 2000.

Prizidek z okni, ki delujejo kot reže na površini stavbe, je obložen s 336.000 opekami in se lepo ujema s staro zgradbo. Postavljen je nad nekdanjimi podzemnimi rezervoarji za olje, ki so jih že ob olimpijskih igrah leta 2012 spremenili v prostore za performanse.

Načrti za prizidek so bili odobreni že leta 2007, saj je galerija, v kateri so predvideli dva milijona obiskovalcev letno, letno pritegnila kar pet milijonov ljudi. Graditi so ga začeli leta 2010.

Pred uradnim odprtjem galerije bo v četrtek nove prostore obiskalo 3000 britanskih šolarjev, še piše BBC.