Slovenija 14.6.2016 16:33

Sodišče ugodilo rogovcem, v sredo sestanek z Molom

Ljubljana, 14. junija - Sodišče je s sprejetjem začasne odredbe ugodilo rogovcem in Mestni občini Ljubljana (Mol) prepovedalo začetek rušenja tovarne, je za STA potrdil odvetnik rogovcev Zoran Korenčan. Po njegovih navedbah je to sicer začasna rešitev. Uporabniki Roga se bodo v sredo sestali s podžupanom Janezom Koželjem in vodjem urada za mladino Urošem Grilcem.

Ljubljana. Dogajanje v kompleksu nekdanje tovarne koles Rog, ki ga namerava Mestna občina Ljubljana porušiti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dogajanje v kompleksu nekdanje tovarne koles Rog, ki ga namerava Mestna občina Ljubljana porušiti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po Korenčanovih pojasnilih začasna odredba prepoveduje Molu, da bi vstopil sam ali z varnostniki na območje tovarne, da bi izvedel rušenja in da uporablja gradbeno mehanizacijo. Sodišče je predvsem zaradi incidenta, ki se je zgodil prejšnji ponedeljek, štelo, da grozi nastanek škode in nasilja in da je to treba preprečiti. Prvenstveno so navedli, da rogovci, v tem postopku jih je nastopalo sedem, uživajo posestno varstvo. Posestnik je tisti, ki ima dejansko oblast nad stvarjo, ki jo obvlada in uporablja, je pojasnil odvetnik.

Po njegovih besedah gre za začasno rešitev. "Temu sledi, da bodo morali uporabniki Roga vložiti tožbo zaradi motenja posesti zaradi dejanja 6. junija in da bo sodišče o tem odločalo." Sam postopek o motenju posesti je po njegovih navedbah razmeroma hiter, ne pomeni pa dokončne rešitve. Korenčan pričakuje, da bo Mol kot lastnica premičnin v Rogu vložila lastninsko tožbo.

Na Mol so za STA povedali, da se bodo na izdano začasno odredbo pritožili v predvidenem roku 8 dni, hkrati pa bodo vložili lastninsko tožbo. Ob tem so ponovili, da se je Mol zavezala, da do odločitve sodišča ustavi vse aktivnosti in do tedaj z dialogom skuša najti najboljšo rešitev za prihodnost Centra Rog in za vključitev obstoječih programov nekaterih začasnih uporabnikov Roga v prenovljeni Center Rog.

"Odredba je pritrdila nam," je odločitev komentirala uporabnica nekdanje tovarne koles Aigul Hakimova in ponovila pričakovanje rogovcev, da Mol odstopi od investicijskega projekta Center Rog. Mol po njenih besedah hoče, da se vsi izselijo, nato bodo Rog zradirali in jih povabili v novega. "A mi bomo do takrat propadli," pravi Hakimova.

V sredo popoldne se bodo uporabniki sestali s Koželjem in Grilcem. Po navedbah Aigul Hakimova so predlagali, da to ne bi bil samo sestanek strokovnjakov glede arhitekturnih in tehničnih zadev, ampak da uporabniki predstavijo, s čim se ukvarjajo v Rogu. Grilc pa je za STA povedal, da je Mol izoblikovala določena izhodišča in da bo na tem sestanku predstavljenih nekaj novih. "Tako da ustvarjamo pogoje, da bo morda nekoč postal možen dogovor med uporabniki Roga in Molom glede prihodnosti centra Rog."

To je sicer ena od dveh začasnih uredb v primeru Rog, saj je predlog za začasno odredbo v torek vložila tudi Mol, in sicer za zavarovanje lastnine.