Slovenija 16.6.2016 5:00

V Plesnem teatru Ljubljana začetek petega Ukrepa

Ljubljana, 16. junija - Z delavnico slovaškega plesalca in koreografa Petra Šavla z naslovom Opuščanje - poslušati svoje telo (za umom) se bo začel bienalni festival plesnih perspektiv Ukrep, ki ga že petič letos pod naslovom Ukrep za pripravlja Plesni teater Ljubljana. Festival bo do nedelje ponudil 18 predstav 16 avtorjev, v katerih se bo predstavilo 48 nastopajočih.

Ljubljana. Plesni teater Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plesni teater Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Drevi si bo mogoče ogledati še ne povsem končan projekt Lahko gre drugače Sare Janašković in soustvarjalk Evelin Bizjak, Sinje Ožbolt in Lize Šimenc ter projekt Branka Potočana Morala je sama: jaz grem pa peš.

V petek bo na sporedu predstava Tereze Ondrove in Šavla Fantki, ki se radi igrajo s punčkami. Ogledati si bo mogoče še projekt Plesišče Jane Menger in Maše Kagao Knez, prikaz dela v nastajanju Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča Hweol ter avdiovizualni gibalni performans Kaje Janjić z naslovom Cianoza.

Dan pozneje bo na ogled predstava Plesnega foruma Celje N.A.G. ter projekt hrvaške koreografinje Eni Vesović Non.sense. Sobotni večer bo sklenila plesna predstava Maše Kangao Knez Momentum: Avenija ujetih trenutkov.

V nedeljo bo imela umetnica Emma Murray koreografsko delavnico, večer pa bo namenjen dvema predstavama - plesno-performativni raziskavi Sare Janašković in Jana Rozmana Izbrano telo ter delu v nastajanju Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška Neimenovano, pri katerem sodeluje še filozof Rok Benčin.

Festivalsko dogajanje bo sklenil koncert dijakov Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana oz. banda Furu Efu, po festivalu pa se obeta še Trilogijo oziroma niz treh predstav Saše Božić in hrvaške umetnice Petre Hrašćanec, ki bo na ogled 23. junija.

Vsi festivalski dogodki bodo potekali v Plesnem teatru Ljubljana z izjemo predstave Cianoza, ki bo na ogled v parku ob Gradaščici oz. pod mostom na Barjanski cesti, ter predstave Momentum, ki bo izvedena na Kongresnem trgu.