Svet 16.6.2016 6:00

Art Basel danes odpira vrata za širšo javnost

Basel, 16. junija - V švicarskem Baslu bo danes vrata za širšo javnost odprl Art Basel, ki velja za najpomembnejši sejem sodobne umetnosti na svetu. Direktor sejma Marc Spiegler za letos obljublja še večjo kakovost, kot sicer. "Živimo v negotovih časih. Takšni časi pa zahtevajo še močnejši sejem," njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana, podhod Ajdovščina. Razstava slikarja Picassa. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, podhod Ajdovščina.
Razstava slikarja Picassa.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je še dejal, letošnja izdaja ponuja še kakovostnejša starejša dela, kot jih je bilo na sejmu mogoče videti v minulih letih.

Art Basel je po pisanju dpa tudi sejem, ki se nikoli ni podrejal trendom. Tako so bili že lani v središču klasiki moderne, kot so Pablo Picaso, Marc Chagall ali Max Beckmann, katerih dela se na trgu z umetninami pojavljajo vedno redkeje.

Na Art Baslu, ki velja za najpomembnejši sejem umetnosti 20. in 21. stoletja, letos sodeluje 286 galerij iz 33 držav, od tega je več kot 90 odstotkov stalnih gostov sejma. Med njimi so tudi letos velikani iz branže, kot so Hauser & Wirth, Thomas Zander, Thaddaeus Ropac ali White Cube. Za umestitev na sejem se je sicer potegovalo okoli 900 galerij.

V času, ki ga zaznamujejo vojne, terorizem in begunska kriza, je po Spieglerjevih besedah na sejmu predstavljenih tudi precej del z močnim političnim sporočilom. Med njimi je denimo orjaška instalacija z naslovom Kultura strahu - iznajdba zla, ki jo je ustvaril francoski umetnik Kader Attila. Predstavljena je v sklopu, ki nosi naslov Neomejeno.

V omenjenem sklopu je sicer predstavljenih 88 del izjemno velikih dimenzij. Med njimi pozornost zbuja tudi Bela hiša kitajskega umetnika in aktivista Aija Weiweija, umetnica Chiharu Shiota pa je v njem zastopana z instalacijo, v kateri se ukvarja z vprašanjem identitete, še piše dpa.

Za zbiratelje, direktorje muzejev in druge povabljene gostje je sicer sejem odprt že od torka. Art Basel se bo zaključil v nedeljo.