Svet 16.6.2016 10:56

Umrl srbski igralec Milorad Mandić - Manda

Beograd, 16. junija - V 56. letu starosti je v sredo preminil srbski igralec Milorad Mandić - Manda. Po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug se je zgrudil v kulturnem centru Vuk Stefanović Karadžić, na predpremieri otroške predstave gledališča Boško Buha Peter Pen, v kateri je upodabljal Kapitana Kljuko. Reševalci mu niso mogli več pomagati.

Milorad Mandić Manda, rojen leta 1961 v Beogradu, je po diplomi na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu postal član beograjskega otroškega gledališča Boško Buha, ki ga je od začetka letošnjega leta tudi vodil. Globoko sled je pustil tudi na filmu in televiziji.

Za svoje delo je prejel vrsto igralskih nagrad, v spominu mnogih pa bo ostal predvsem po vlogah v filmih, kot so Lepe vasi lepo gorijo v režiji Srđana Dragojevića, Mrtav ladan v režiji Milorada Milinkovića in Točkovi Đordeja Milosavljevića. Imel je tudi manjšo vlogo v filmu Sivi kamion rdeče barve v režiji Srđana Koljevića, v katerem je v glavni vlogi nastopila Aleksandra Balmazović.

Nekdanji direktor Jugoslovanske kinoteke Radoslav Zelenović je po poročanju Tanjuga ob žalostni vesti povedal, da se bodo Mandića stanovski kolegi spominjali po optimizmu in vedrini, ki ju je izžareval ob vsakem srečanju.

V svojem poklicnem življenju se je Mandić povsem posvetil otrokom in komediji. Pri ustvarjanju za otroke in z njimi se je dobro zavedal, da bodo prav oni nekoč gledališki ustvarjalci in občinstvo, zato se je trudil, da bi jim pripravil prostor, v katerem bi spoznavali, kaj je gledališče, je dejal Zelenović. Obenem si je izbral najtežjo obliko igranja, ki jo je po Zelenovićevem mnenju "opravljal fantastično".

Igralec je nekoč zapisal, da je "bistvo v tem, da ustvariš nekaj, kar bo ostalo tudi prihodnjim generacijam", sicer pa si je kot človek in igralec prizadeval, da bi bil iskren in odprt, brez skrivnosti ter prikritih namer. "Biti hinavec v tem poslu je katastrofa. Ali ga opravljaš, ali pa ga ne," je poudaril.