Slovenija 17.6.2016 0:30

V Ljubljani, Kopru in Celju nocoj Noč knjigarn

Ljubljana, 17. junija - V Ljubljani, Kopru in Celju bo nocoj potekala Noč knjigarn. Pobudnik prireditve je Društvo slovenskih založnikov, ki želi z omenjeno akcijo spodbujati zavedanje pomena branja in knjige. Večina sodelujočih knjigarn v središču Ljubljane ter knjigarne v Kopru in Celju bodo odprte do 22. ure, vsaka pa bo večer popestrila s predstavitvijo druge kulture.

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA

V Ljubljani bo knjigarna založbe Beletrina na Novem trgu nocoj v znamenju Španije, Celjska Mohorjeva družba na Nazorjevi ulici bo romala v Damask, Felix na Čopovi ulici bo predstavljal ameriško kulturo, knjigarna Mladinske knjige na Trubarjevi ulici brazilsko kulturo, knjigarna Konzorcij Francijo in knjigarna založbe Sanje na Trubarjevi, ki bo odprta kar do polnoči, Afriko. Pred nekaterimi knjigarnami bodo postavljene tudi stojnice.

V Kopru bo Knjigarna Libris predstavljala bosansko kulturo, Knjigarna Dom knjige Mladinske knjige bo obiskovalcem približala Veliko Britanijo, Državna založba Slovenije pa Kitajsko.

V Celju bo knjigarna Celjske Mohorjeve družbe združila pesništvo in glasbo, Državna založba Slovenije bo obiskovalce popeljala v orientalsko kulturo, Knjigarna Antika pa bo predstavila Hrvaško.

V času od 18. ure pa do zaključka bo vsak kupec ob nakupu knjige prejel še eno knjigo brezplačno.

Društvo slovenskih založnikov, ki projekt letos organizira tretje leto zapored, si želi Noč knjigarn sčasoma razširiti na čim več krajev v Sloveniji. Prvo leto je akcija potekala le v središču Ljubljane, lani se ji je pridružil Koper, letos Celje. Prihodnje leto bodo akcijo predvidoma organizirali še v Mariboru in Kranju.