Slovenija 17.6.2016 8:00

SMG ob 60-letnici z razstavo Ali je prihodnost že prišla?

Ljubljana, 17. junija - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo 60-letnico delovanja obeležilo z razstavo Ali je prihodnost že prišla?, ki jo bodo odprli drevi na Krakovskem nasipu. Postavitev bo obiskovalcem omogočila vizualno popotovanje skozi zgodovino SMG z fotografijami in mislimi posameznikov, ki so delovali ali sodelovali z gledališčem.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na razstavi bo mogoče prebrati nekaj kratkih razmišljanj ustanoviteljice gledališča Balbine Battelino Baranovič ter dosedanjih direktorjev, umetniških direktorjev in strokovnjakov, ki so spregovorili o energiji, ustvarjalnih silnicah in razumevanju gledališča od leta 1956 do danes.

Na ogled bodo vizualni dokumenti gledališkega dogajanja od začetkov do danes, iz katerih bo moč razbrati estetske revolucije, utelešene v predstavah in umetniških ekipah, ki so ustvarjale in še ustvarjajo gledališče, ki se je vpisalo na zemljevide evropskih in svetovnih festivalov.

Fotografski material se povezuje s prostori in časi, v katerih je nastal, in govori o tem, da je slogan Ali je prihodnost že prišla?, s katerim je v 80. letih minulega stoletja tedanji umetniški direktor Dušan Jovanović pospremil turnejo tega gledališkega organizma v Franciji, danes še kako živ, saj "ostajamo usmerjeni v prihodnost in ponosni na svojo sedanjost", so zapisali v SMG.

Razstavo so zasnovali dramaturg gledališča Tomaž Toporišič, strokovna sodelavka Tina Malič in direktor SMG Tibor Mihelič Syed. Za oblikovanje so poskrbeli Mina Fina, Damjan Ilić in Ivian K. Mujezinović - Grupa Ee.

SMG je bilo ustanovljeno leta 1955 kot prvo poklicno gledališče za otroke in mladino v Sloveniji. V 80. letih se je prestrukturiralo v gledališče, ki je začelo interdisciplinarno povezovati mejne gledališke raziskave s tematizacijo politične subverzivnosti.

Danes je prepoznavno po širokem spektru inovativnih poetik različnih mlajših režiserjev in po fenomenu ansambelske energije, brookovskega pristopa do igre, kjer ne gre za sistem zvezdništva, ampak za igralski laboratorij, v katerem se posamezne bravurozne vloge povezujejo v močno celoto igralskega ansambla.

SMG si v svojih predstavah prizadeva tematizirati univerzalne paradokse civilizacije, njegov program temelji na problematizacijah novih časov in prostorov. Kot doslej bo SMG še naprej razvijalo kod nove gledališke prakse, novih vizualnih paradigem, novih pogledov na klasiko, moderno in postmoderno. V SMG vsi ustvarjalci "raziskujejo in razvijajo, tvegajo in kreirajo, da bi skozi svoje geste razvijali novega gledalca," piše na spletni strani gledališča.