Svet 18.6.2016 5:00

Herta Müller nova članica Akademije umetnosti v Berlinu

Berlin, 18. junija - Nemška pisateljica in Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller je bila imenovana za članico Akademije umetnosti v Berlinu. Letos so v akademijo sprejeli 22 novih članov, med drugim še dramatičarko in pisateljico Deo Loher, vizualnega umetnika Marcela Odenbacha in avtorja Ulfa Stolterfohta, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana, Študentska založba. Nobelova nagrajenka Herta Müller. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Nobelova nagrajenka Herta Müller.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Nemška književnica romunskega porekla je pod režimom Nicolaeja Ceausescuja doživela travmatične trenutke in izobčenje: kot prevajalko v strojni tovarni so jo odpustili, ker ni hotela sodelovati s tajno policijo Securitate. Izkušnja represivne družbe jo je zaznamovala tako v življenju kot v literaturi.

Kot je ob Nobelovi nagradi, ki jo je prejela leta 2009, dejal tajnik Švedske akademije Peter Englund, se Müllerjeva ponaša z zelo posebnim, prepoznavnim slogom. Po njegovih besedah ima pisateljica vsekakor kaj povedati; pa naj to izvira iz njene disidentske izkušnje ali izkušnje večne tujke - tako v političnem, jezikovnem kot celo družinskem smislu.

Med njena pomembnejša dela sodijo Niederungen, Drückender Tango, Der Mensch ist ein grosser Fasan auf der Welt, Reisende auf einem Bein, Lisica je takrat že bila lovec, Živalsko srce, Der fremde Blick oder das Leben ist ein Furz in der Laterne in Der König verneigt sich und tötet. Leta 2009 je izšel roman Zaziban dih, ki je v hipu navdušil evropsko strokovno javnost in v katerem opisuje usodo deportirancev iz Transilvanije v ruskih delovnih taboriščih.

Slovenskim bralcem ni znana le preko knjig, pač pa se je trikrat mudila tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2010 kot gostja festivala Literature sveta - Fabula.