Svet 17.6.2016 9:50

Našli skicirko Vincenta van Gogha

Pariz, 17. junija - Francoski založnik Seuil je sporočil, da so našli skicirko nizozemskega postimpresionističnega slikarja Vincenta van Gogha, ki jo namerava novembra objaviti pod naslovom Vincent Van Gogh, Le Brouillard d'Arles. Podrobnosti o njenem izvoru ni razkril, prav tako ne načrtovane cene publikacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgija, Mons. Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Mons.
Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Za skicirko smo vedeli samo lastnik, jaz in založnik," je povedal predstavnik založbe Bernard Comment in jo označil za izredno odkritje. Najprej jo bodo objavili v Franciji, ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem in Japonskem, kasneje pa še v drugih državah.

Kot je še sporočil založnik, nadaljnjih informacij do "svetovne novinarske konference", ki bo v Parizu sredi novembra, na predvečer prihoda knjige v knjigarne, ne bodo dajali.

Comment je še povedal, da je za obstoj skicirke vedel dobro leto in da vsebuje več kot deset risb. Strokovnjaki so po njegovih trditvah njeno avtentičnost potrdili.

Eden največjih nizozemskih slikarjev, ki se je boril z alkoholizmom in duševno boleznijo, je 29. julija 1890 napravil samomor. V času smrti je bil reven in neznan, danes pa njegova dela na dražbah dosegajo več milijonov dolarjev. Obstaja okrog 1000 njegovih slik.

Razcvet je doživel v francoskem mestu Arles na jugu Provanse, kjer je živel v letih 1888 in 1889. Tam je ustvaril tudi eno svojih najbolj znanih del - tihožitje s sončnicami v vazi.