Slovenija 17.6.2016 10:42

V novem svetlobnem parku v Trnovem bo zasvetila prva instalacija

Ljubljana, 17. junija - Tik pred sklepom festivala Svetlobna gverila bodo drevi ob Gradaščici v Trnovem odprli svetlobni park. Stalna postavitev bo za začetek svetlobna instalacija kiparja Boštjana Drinovca Drevesni delec. Ta je zasnovana kot velika kovinska skulptura, opremljena z več mobilnimi elementi, ki se gibljejo v vetru, ter z umetno osvetljavo.

Ljubljana. Panorama Ljubljane, soseska Trnovo. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Panorama Ljubljane, soseska Trnovo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Geometrična skulptura posnema formo drevesa, preoblikovano v monumentalno tehno-skulpturo. Predstavlja celostno umetnino, svojevrstni simulaker rastlinskega sveta, piše na spletni strani festivala.

Delo je najnovejši projekt Drinovca, ki je doslej pripravil vrsto referenčnih postavitev, zaznamovanih s svojevrstno likovno poetiko. Izvirnost postavitve se ob zlitju organskih - video in geometričnih oblik kaže predvsem v združevanju in kombinaciji več medijev, kar se bo predstavilo v sugestivni in monumentalni umetniški intervenciji v javnem prostoru. Na instalacijo bodo nekaj dni projicirane animacije, ki so delo glasbenika in multimedijskega ustvarjalca Gregorja Meseca.

Skulptura bo po zagotovilih organizatorjev v parku ob Gradaščici stala več let, ob prihodnjih festivalih pa se ji bodo pridružile še nove trajne postavitve, ki bodo postopoma oblikovale svetlobni park.

Boštjan Drinovec (1973) je diplomiral in magistriral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Univerza v Ljubljani mu je leta 2006 podelila priznanje za umetniška dela v kiparstvu. Od leta 2008 deluje kot docent na ALUO, kjer predava na oddelku za kiparstvo. Doslej je postavil več samostojnih razstav in sodeloval na več skupinskih.

Letošnja deseta izdaja festivala Svetlobna gverila, ki se je začela 16. maja, sklenila pa se bo v soboto, je letos na temo narave ponudila na ogled številne umetniške intervencije, ki so tematizirale različne pomene narave za človeka v sodobni družbi. Festival, posvečen sodobni vizualni umetnosti, katere osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe, se je letos z ustaljenih lokacij selil še v mestne parke in Botanični vrt.