Slovenija 20.6.2016 13:32

Festival Bled bo v svoji 21. izvedbi prvič gostil tudi rock koncert

Bled, 20. junija - Tradicionalni Festival Bled bo letos od 1. do 16. julija gostil skoraj 300 umetnikov in postregel z 12 koncerti klasične in jazzovske glasbe. Prvič v svojih 21 letih bo letos festival pripravil tudi rock koncert, in sicer bo to gala otvoritveni koncert ob 50-letnici legendarne glasbene skupine Mladi levi.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Bledu povedal umetniški vodja Festivala Bled Jernej Brence, bodo Mladi levi v Festivalni dvorani predstavili osvežen in predelan repertoar. Uvodni večer festivala 1. julija pa bo zaznamovalo tudi odprtje razstave slikarja in rezbarja Vinka Bogataja, ki je avtor letošnje naslovne festivalske podobe.

Drugi večer bo posvečen letos preminulemu violinistu Tomažu Lorenzu. V cerkvi sv. Martina bosta v duetu nastopila violinist Oskar Longyka in violončelist Sebastian Bertoncelj ter kvartet Academia, ki so ga leta 2009 ustanovili takratni študentje komorne igre Tomaža Lorenza Mojca Fortin, Beti Bratina, Gea Pantner Volfand in Zoran Bičanin.

Brence je posebej izpostavil tudi koncert 18-letne Zale Vidic, ki bo letos zastopala Slovenijo na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik. Kljub mladosti je na različnih prireditvah osvojila že okoli 20 prvih nagrad, na Blejskem gradu pa bo 3. julija nastopila s pianistko Hermino Hudnik.

Večer kasneje se bo festivalsko dogajanje znova preselilo v Festivalno dvorano, kjer bosta nastopili vsestranska zasedba, ki jo sestavljajo mladi angleški glasbeniki Brighton & Hove Big Band, ter Brighton YouthOrchestra, ki velja za enega najstarejših evropskih mladinskih orkestrov.

V Belvederju bo 7. julija jam session z vokalistko Jadranko Juras, Janezom Gabričem, Milanom Stanisavljevićem, Igorjem Matkovićem, Janijem Modrom, Robertom Jukićem in z gostom Amikom Guerro na trobenti.

V Festivalni dvorani bodo 8. julija odprli razstavo Umetniškega društva Vrba, ki bo pod naslovom Mešano predstavila zbirko slik in instalacij svojih članov. Glasbeni gostje bodo lužiškosrbska folklorna skupina Schmerlitz.

Večer francoskih šansonov z Markom Zaleteljem, Zmagom Štihom, Alešem Žerjalom, Alešem Vunjakom in Sonjo Lavrenčič bo na Bledu potekal 12. julija. Festival, ki bo ponudil tudi goslarsko delavnico z mojstrom Edgarjem Russom iz Cremone, bo 16. julija zaključil koncert ansambla violončelistov Cello Attaca pod vodstvom Karmen Pečar.

Vzporedno s festivalom bodo tudi letos potekale mojstrske delavnice, na katerih bodo svoje glasbeno znanje pod vodstvom vrhunskih glasbenikov izpopolnjevali mladi glasbeniki z vseh koncev sveta. S študenti bodo nastopali Michael Frischenschlager, Marianne Piketty, Robert Szreder, Piotr Jasiurkovsky, Patrycja Grecka in Saewon Sun.

Koncertom lanskega jubilejnega Festivala Bled je prisluhnilo okoli 4000 ljudi in kot pravi Brence, so z obiskom zadovoljni. Koncerti učencev mojstrskih delavnic so brezplačni, za ostale je vstopnina 12 evrov, za tiste na Blejskem gradu pa zadostuje plačilo vstopnine na grad. Približno polovico sredstev za izvedbo festivala zagotavlja Zavod za kulturo Bled.

"Festival Bled in Okarina sta jedro glasbene ponudbe Bleda v glavni turistični sezoni," je izpostavil direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik in pojasnil, da zavod z organizacijsko in finančno pomočjo obema festivaloma uresničuje svoje poslanstvo, ki ni le upravljanje z gradom in Festivalno dvorano, temveč tudi organizacija kulturnih prireditev.