Slovenija 21.6.2016 5:00

Prvi poletni dan bo zaznamoval Praznik glasbe

Ljubljana, 21. junija - Ljubljana se bo na današnji prvi poletni dan ponovno pridružila iniciativi Fete de la Musique! oziroma Prazniku glasbe. Na 13 prizoriščih po središču mesta bo nastopilo preko 400 glasbenikov, pevcev in DJ-jev. Širok žanrski in generacijski razpon sodelujočih bo poskrbel, da bo zadoščeno prav vsem glasbenim okusom.

Ljubljana, park Zvezda. DJ, didžej, mešalna miza, vinilna plošča. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, park Zvezda.
DJ, didžej, mešalna miza, vinilna plošča.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Za odprtje Praznika glasbe bo ob 12. uri poskrbel Ansambel trobent Akademije za glasbo pod mentorstvom Franca Kosma, ki bo na balkonu Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu izvedel Verdijevo Triumfalno koračnico.

Preko dneva bodo zaživela tudi ostala prizorišča po središču mesta. Na Krekovem trgu in na Slovenski ulici bodo nastopile rockovske zasedbe, kantavtorji na Trgu francoske revolucije, pred Škucem in na Petkovškovem nabrežju pa bo žanrski nabor širši - od etna, jazza, šansona, pop rocka do vokalne glasbe.

Na Ribjem trgu se bo zvrstila kopica zborovskih zasedb, na Vegovi ulici pa bodo pozornosti deležni pianisti. V Trnovem ob Gradaščici, ob Krakovskem nasipu, na Mestnem trgu in na Trubarjevi ulici bo poskrbljeno tudi za ljubitelje elektronske glasbe. Pred Plečnikovo hišo v Trnovem bo na sporedu koncert Kvarteta pozavn Konservatorija za glasbo, ki ga prireja Imago Sloveniae.

Vsi koncerti bodo brezplačni, tudi nastopajoči so se odpovedali honorarjem, bodo pa veseli "vsakršnih prispevkov hvaležnega občinstva", so zapisali organizatorji. V letu, ko Ljubljana nosi naziv zelena prestolnica Evrope, za dogodek ni na voljo tiskanih letakov, je pa celoten program Praznika glasbe dostopen na spletu.

Fete de la Musique so prvič organizirali leta 1982 v Parizu. Tedanjemu ministru za kulturo Jacquesu Langu se je na podlagi podatka, da v Franciji vsak drugi otrok igra glasbeni inštrument, porodila ideja, da se enkrat letno živa glasba iz koncertnih dvoran preseli na ulice, trge, parke, balkone, bolnišnice in druge prostore. Za datum so določili 21. junij. Danes praznik glasbe obeležujejo po vsem svetu v več kot 700 mestih v 120 državah.

Projekt Praznik glasbe podpirata Mestna občina Ljubljana in Zavod za turizem Ljubljana in je del prireditev Junij v Ljubljani.