Slovenija 22.6.2016 5:00

Festival stare glasbe Seviqc Brežice letos z 19 koncerti

Brežice, 22. junija - S koncertom francoskega ansambla Le Concert de I'Hostel Dieu drevi ob 20.30 v Viteški dvorani brežiškega gradu se bo začel letošnji festival stare glasbe Seviqc Brežice. Do konca oktobra se bo po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Klemna Ramovša zvrstilo še 18 nastopov odličnih glasbenikov iz vse Evrope.

Hudičev turn v Soteski. Festival Seviqc Brežice. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Hudičev turn v Soteski.
Festival Seviqc Brežice.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Ramovš ob tem dodaja, da pravkar mineva 35 let, odkar je prvič pripravil tak koncert v Radovljici, in dve desetletji, odkar se je festival ustalil v Brežicah.

Na uvodnem koncertu z naslovom Dixit Dominus bo francoski ansambel, ki ga sestavljajo solo vokalni ansambel in orkester s historičnimi glasbili, predstavil znana dela Antonia Vivaldija, Antonija Caldare, Alessandra Scarlattija in Georga Friedricha Handla. Prav kompozicija slednjega - posebna izvedba skladbe Dixit Dominus iz umetnikovega italijanskega obdobja - bo to po napovedih organizatorjev nocoj posebno doživetja otvoritvenega koncerta.

Stalnica festivala tudi letos ostaja skrb za kakovost mednarodnega programa, ki z nastopi priznanih glasbenih sestavov predstavlja naše zgodovinske prostore, gradove in cerkve po vsej državi in obenem uveljavlja Slovenijo na svetovnem kulturnem in turističnem zemljevidu. Hkrati festival povezuje slovenske umetnike s tujimi ter podpira domače ustvarjalce.

Program koncertov bo potekal na 14 zgodovinskih lokacijah v 12 slovenskih občinah od Brežic do Novega mesta, Celja, Velenja, Kamnika, Pišec, Rogaške Slatine in Soteske ter gradu Cmurek. Na novo sta se letos v festival vključili občini Benedikt in Dvor, letošnja posebnost pa bodo predtakti, ko se bodo ustvarjalci pred koncertom pogovarjali s poslušalci o svojem projektu.

Poleg domačih bodo med nastopajočimi na letošnjem festivalu ansambli iz Francije, Švice, Belgije, Avstrije in Španije. Sklepni koncert bo v Celju, kjer bo 28. in 29. oktobra tudi delovno srečanje predstavnikov evropskih festivalov stare glasbe Rema, ki povezuje več kot 60 prirediteljev.