Slovenija 21.6.2016 9:47

V NUK razstava prevodnih del slovenskih pisateljev in pesnikov

Ljubljana, 21. junija - V Narodni in Univerzitetni knjižnici (NUK) bodo drevi odprli razstavo, ki so jo naslovili Trubarčki v NUK. To je že tretja razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Trubarjevim skladom. Tokrat bo na ogled 183 knjig oziroma prevodov del slovenskih literatov, ki so od leta 2011 do danes izšli pri tujih založbah s pomočjo Trubarjevega sklada.

Ljubljana. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Kip Mojzesa na vzhodni fasadi poslopja. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK).
Kip Mojzesa na vzhodni fasadi poslopja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal soavtor razstave Samo Kristan iz NUK, jim Trubarjev sklad, s katerim so podpisali pogodbo leta 1998, od vsake prevedene knjige, ki izide z njihovo pomočjo, odstopi po tri izvode. Eden gre v arhiv, eden v čitalnico, eden pa je namenjen za izposojo.

Sodelovanje s skladom je za NUK zelo pomembno, saj sami nimajo pregleda nad izidi knjig v tujini, je poudaril Kristan, ki je razstavo postavil z Ireno Sešek.

Med knjigami prevladujejo prevodi v hrvaški, makedonski in srbski jezik, precej je tudi prevodov v angleški in druge evropske jezike, najdejo pa se tudi prevodi v bolj eksotične jezike, kot sta denimo bengalski in etiopski.

Knjige bodo razstavljane v vitrinah Plečnikovega hodnika vse do 17. septembra. Večina knjig je na voljo vsaj v čitalnici, če že ne za izposojo, je še povedal Kristan.

Na drevišnjem odprtju razstave bo slavnostna govornica koordinatorka Trubarjevega sklada Tanja Petrič. Odlomke iz svojih del bo brala pisateljica Mojca Kumerdej.

S pomočjo Trubarjevega sklada, ki je bil ustanovljen leta 1992, je izšlo več kot 600 prevodov. Sklad podpira predvsem prevode sodobnih slovenskih uveljavljenih pisateljev in pesnikov. Z največ prevodi se v zadnjih petih letih lahko pohvali Drago Jančar, sledi Evald Flisar, veliko prevodov imajo med drugim tudi Aleš Šteger, Brane Mozetič, Andrej Blatnik, Suzana Tratnik, Boris Pahor, Boris A. Novak, Feri Lainšček ter pokojna Aleš Debeljak in Tomaž Šalamun.

Trubarjev sklad je skupna akcija Društva slovenskih pisateljev, Slovenskega centra PEN in Centra za slovensko književnost. Njegov namen je podpora izdajanju slovenske literature v prevodih.