Slovenija 22.6.2016 5:00

Beloruski akrobati kot pokušina pred Festivalom Lent

Maribor, 22. junija - Še pred uradnim začetkom letošnjega Festivala Lent bo nocoj v Mariboru nastopil beloruski državni plesni ansambel Haroški. V Narodnem domu Maribor napovedujejo vrhunsko doživetje folklorne estetike, ognjevite plesne energije ter čiste življenjske radosti, kar nenazadnje odlikuje tudi Festival Lent.

Maribor. Narodni dom Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Narodni dom Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Celovečerno predstavo beloruskih umetnikov v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor so si organizatorji zamislili kot nove vrste uvod v festivalsko dogajanje, ki se bo uradno začelo v petek.

S tem se želijo po besedah direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine tudi pokloniti svojim zvestim spremljevalcem. Pri tem je v prvi vrsti meril na abonente Koncertne poslovalnice in kupce letošnje festivalske Lente, kakor tudi sponzorje, s katerimi bodo dve uri pred predstavo slovesno podpisali pogodbe.

Beloruski državni plesni ansambel Haroški obstaja od leta 1970. Člani ansambla so šolani baletni plesalci, a vešči tudi akrobatike. S precizno usklajenostjo, dinamiko in bogato kostumografijo, ki zvesto sledi folklornemu izročilu, pod vodstvom koreografinje Valentine Gajeve ustvarjajo bogate predstave, s katerimi so navdušili občinstvo že v več kot 40 državah.

Folklora je že od nekdaj v središču Festivala Lent, ki ga v Mariboru prirejajo od leta 1993. Festivalsko dogajanje v mestu ob Dravi namreč izhaja iz folklornega festivala Folkart, ki pa so mu skozi leta dodajali še druge festivalske sklope.

Festival Lent se uradno začne v petek zvečer z opero Giacoma Puccinija Turandot, ki jo bo Opera SNG Maribor tokrat prvič izvedla na prostem. Prizorišče bo na Trgu Leona Štuklja, ki bo letos, ko so se organizatorji ponovno morali odpovedati plavajočemu odru na Dravi, služil kot Glavni oder.