Svet 5.7.2016 5:30

V Berlinu razstava španskega slikarstva in kiparstva 17. stoletja

Berlin, 5. julija - V berlinski Slikarski galeriji so na ogled postavili razstavo z naslovom Zlato stoletje - obdobje Velazqueza. Na njej je z okoli 150 deli španska umetnost tega časa predstavljena v vsej svoji raznolikosti in barvitosti. Razstava bo odprta do 30. oktobra.

Kot piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje galerija, postavitev združuje tako dela, ki so jih ustvarili umetniki, kot so bili Velazquez, El Greco, Francisco de Zurbaran in Bartolome E. Murillo, kot tudi dela manj znanih umetnikov, kot sta bila denimo Alonso Cano in Gregorio Fernandez.

S poudarkom na umetnostnih centrih, kot so bili Toledo, Valencia, Sevilla in Madrid, razstava predstavi razvoj umetnosti v Španiji, kjer je bila v 17. stoletju umetnostna produkcija neločljivo povezana s političnim in družbenim razvojem. Španska umetnost je dosegla svoj vrhunec v času, ko se je država, ki je bila nekdaj evropska velesila, soočala z izgubo politične moči in vedno večjim vplivom protestantizma.

V obdobju spora med cerkvijo in kraljem sta vizualni jezik umetnosti in ikonografija prvenstveno služila kot instrument politične propagande z namenom vzdrževanja iluzije moči in stabilnosti, še piše na omenjeni spletni strani.