Slovenija 22.6.2016 13:37

Dobitnik zlatnika poezije 2016 je Marko Kravos

Celje, 22. junija - Letošnji prejemnik zlatnika poezije je pesnik, pisatelj in urednik Marko Kravos. Priznanje za pesniški opus, prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za vzpostavljanje mostov med kulturami mu bodo izročili na prireditvi ob podelitvi Veronikine nagrade, ki bo 30. avgusta na Starem gradu v Celju.

Ljubljana. Pesnik Marko Kravos. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Marko Kravos.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot piše v utemeljitvi, si je Kravos posebno mesto v slovenski poeziji utrdil s svojo poetiko med modernizmom in novimi smermi, a v izrazito pogovorni, razumljivi in humorni formi. Njegov opus je eden osrednjih v slovenski poeziji.

Kravosov pesniški opus opazno določa rodno okolje - je tržaški Slovenec, pripadnik slovenske manjšine v Italiji. V utemeljitvi nagrade so kot posebnost njegove poezije izpostavljeni humornost, satiričnost in pikrost ter pesnikovo sproščenost v jeziku in metafori.

Enega izmed prvih vrhuncev svojega ustvarjanja je Kravos doživel s pesniško zbirko Tretje oko. Kritika jo je uvrstila med pomembne dosežke literarnih izdaj tistega časa, njegov pesniški polet pa kot izviren, simpatičen, blagodejen, kot svež korak na slovenski pesniški oder.

Po zbirki Tretje oko so izhajale nove in nove knjige: Ko so nageljčki dišali, Potrkaj na žaro, Krompir na srcu ter več izborov, med njimi Med repom in glavo in ob njegovi 70-letnici V kamen, v vodo.

Kravos ves času soustvarja duhovni utrip Trsta in Ljubljane. V Trstu kot dolgoletni urednik Založništva trškega tiska, kot soustanovitelj revije Zaliv, v vodstvu Slovenskega kluba in v Zvezi slovenskih kulturnih društev. V Ljubljani pa je bil tudi tajnik Društva slovenskih pisateljev in predsednik Slovenskega centra PEN.

Zlatnik poezije podeljuje Fit media - tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade - od leta 2005. Doslej so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner in lani Gustav Januš.