Slovenija 22.6.2016 13:57

Pri založbi ZRC tudi knjigi s pridihom nostalgije

Ljubljana, 22. junija - Pri založbi ZRC so predstavili knjižne novosti, ki so jih v zadnjem obdobju izdali z različnimi inštituti v več zbirkah. Med njimi so knjiga Made in EU 2015, ki prinaša prispevke več avtorjev z zgodbami iz jugoslovanske preteklosti in dediščine, delo Martina Pogačarja Fičko po Jugoslaviji ter priročnik za uvajanje dimenzije spola v raziskovanje.

Knjiga Made in EU 2015 prinaša raznolike zgodbe iz jugoslovanske industrijske, vsakodnevne, pa tudi mitske in popkulturne preteklosti in dediščine. Avtorji Dino Bauk, Valter Cvijić, Ildiko Erdei, Nikola Janović Kolenc, Mirt Komel, Dora Komnenović, Breda Luthar, Jernej Mlekuž, Ana Panić, Tanja Petrović, Martin Pogačar, Maruša Pušnik, Tanja Radež, Polona Sitar, Franc Trček s pomočjo junakov svojih esejev premišljujejo o spremembah ter preoblikovanjih vsakdanjih, kulturnih, političnih, ekonomskih in afektivnih svetov na območju nekdanje Jugoslavije. Delo, ki je izšlo v sodelovanju z inštitutoma za kulturne in spominske študije ter za slovensko izseljenstvo in migracije, sta uredila Jernej Mlekuž in Tanja Petrović.

V monografiji Fičko po Jugoslaviji: Zvezda jugoslovanskega avtomobilizma med cestami in spomini Pogačar odpira vprašanja jugoslovanske avtomobilske dediščine in spomina. Kot je dejal, ga je zanimalo, kaj fičko je. "Je to starodobnik, kup rje, simbol jugoslovanske modernizacije ali razpada Jugoslavije," se je spraševal.

Po avtorjevih besedah je fičko več kot predmet nostalgije, saj označuje določeno zgodovino prostora, tehniško dediščino in je vir spominov številnih ljudi. Zato se je lotil večplastnega pristopa, pri katerem je upošteval osebne spomine ljudi, filme, ki so iz avta naredil kult, internet, zanimale pa so ga tudi zgodbe lastnikov tega avtomobila.

Namen Priročnika za uvajanje spolno občutljivega pristopa v raziskovanje in poučevanje avtoric Jovane Mihajlović Trbovc in Ane Hofman je pomagati raziskovalcem, da v raziskovanje in poučevanje integrirajo dimenzijo spola. Kot je povedala Jovana Mihajlović Trbovc, je priročnik razdeljen na dva dela. V prvem so podane utemeljitve smiselnosti tovrstnega uvajanja, v drugem pa praktični primeri in konkretna priporočila, ki pa temeljijo na vprašanjih in ne predpisih.

Med predstavljenimi novostmi so še monografija več avtorjev Iz preteklosti Koroške: Svet samorastnikov, znanstvena monografija Poznogotski krilni oltar v cerkvi sv. Križa v Kojskem (1515) in življenje v Brdih v 16. stoletju, delo Varovanje in trajnostni razvoj kulturne pokrajine Ljubljanskega barja, knjiga Karla Kastla z naslovom Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866 ter dve deli Ivana Šprajca in soavtorjev z rezultati raziskav orientacij v predšpanski arhitekturi zahodne in severne Mezoamerike. Predstavili so tudi 12. številko Historičnega seminarja.