Slovenija 23.6.2016 8:02

V galeriji Vžigalica fotografije Jožeta Suhadolnika

Ljubljana, 23. junija - V sklopu Fotoničnih trenutkov bodo v galeriji Vžigalica drevi odprli razstavo Jožeta Suhadolnika. Pod naslovom Fotozgodbe 35 bo ponudila strnjen pregled treh desetletij in pol fotoreporterskega dela avtorja, ki je zaznamoval tako slovenski medijski vizualni prostor kot področje izvirne avtorske fotografije.

Razstava bo skozi izbrane fotozgodbe razkrila raznolike tematike, med katerimi so nekatere avtorja zaposlovale skozi celotno obdobje, druge pa so pomenile posamezne projekte v luči vsakokratnega aktualnega dogajanja.

Kot so zapisali v galeriji, razstava z določeno nostalgijo, predvsem pa s kritične distance spominja na klasično obliko fotoeseja, kot so jih v svoji zlati dobi poznali svetovni ilustrirani časopisi, denimo Life, Look, Picture Post, Berliner Illustrierte Zeitung in VU, z njihovim razvojem v 20. in 40. letih minulega stoletja pa vse do zatona v začetku 70. let, domnevno zaradi prevlade televizijskega medija.

Četudi fotoesej v slovenskem medijskem prostoru nikoli ni imel pravega mesta, je pionirjem v uredništvih fotografije posameznih časopisov uspelo vzpostaviti legitimno mesto fotografije znotraj dnevnega tiska ter drugih časopisov in revij.

Istanbul, Černobil, Armenija, Jutra v Rusiji, Zatolminski sirarji, Eritreja, Cirkus, Punk, Mehika, Rawnsk pust, Begunci, CUDV, Trbovlje in Auslanderji je 14 v fotoeseje preoblikovanih ciklov, ki jih je Suhadolnik vzporedno s svojim fotoreporterskim delom ustvarjal s posebno mero osebne poetike. Hkrati so kompleksna pripoved o karieri avtorja, ki z občutljivim, kritičnim, a vključujočim fotografskim pogledom zlahka premaguje geografske in časovne premike, so še zapisali v galeriji.

Suhadolnik je v svoji 35-letni fotoreporterski karieri sodeloval z Mladino, Dnevnikom in nekdanjimi Razgledi ter s tujimi agencijami Reuters, Associated Press in European Pressphoto Agency. Danes je fotograf pri časopisu Delo, do nedavnega je bil tam urednik fotografije.