Slovenija 24.6.2016 10:00

V letnem gledališču na Muljavi drevi uprizoritev Jurčičevega Domna

Muljava, 24. junija - Kulturno društvo Josipa Jurčiča z Muljave, ki skoraj štiri desetletja neprekinjeno uprizarja dela prvega slovenskega romanopisca in dolenjskega rojaka, bo v letnem gledališču pod Tokčevim borštom ob Jurčičevi domačiji drevi ob 21. uri uprizorilo njegovo povest Domen. Delo je dramatizirala režiserka predstave Tatjana Nuša Lampret.

Jurčičev Domen oziroma njegova "domača povest iz prejšnjega veka" je za številne literarne zgodovinarje in tudi za Jurčičeve rojake ena najboljših pisateljevih pripovedi, so sporočili iz društva.

Gre za napeto zgodbo, ki se stopnjuje med Domnom - človekom izredne energije, strastnim v ljubezni in sovraštvu, občutljivim za svojo čast in človeško dostojanstvo - ter njegovim izvenzakonskim očetom, pokvarjenim in surovim podeželskim graščakom Sovo.

Povest prinaša tudi podobo premožnega kmeta Jurca s hčerko Anko in siromašne Mete, Domnove matere, utrip vaškega življenja, večer na preji, bdenje pri mrliču, šego tako imenovanega rumplanja pred slavljenčevim godom, fantovsko petje in lov na kmečke fante. Dogajanje pa živahno popestrijo vaški posebneži, berač Urh, Špilkin Jožek in zapiti učitelj Kerševan.

Muljavske ljubiteljske uprizoritve Jurčičevih del sicer zaznamuje sočna dolenjska govorica igralcev, predanih Jurčiču in ljubiteljskemu gledališču ter naravno oblikovani amfiteater s sceno in osvetlitvijo.

Drevišnji premieri bo sledilo pet ponovitev, prva v soboto in nato še 1., 2., 8. in 9. julija, predstave pa v primeru slabega vremena odpadejo, so še sporočili z Muljave.

Josip Jurčič (1844-1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval pa je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med katerimi prednjačijo slovanski.

Jurčič se je rodil na Muljavi na Dolenjskem, njegov oče pa je prišel iz Jablanc pri Kostanjevici na Krki. Jurčičeva domačija na Muljavi je obnovljena in sodi med spomenike slovenskega kmečkega stavbarstva, tamkajšnje Kulturno društvo Josipa Jurčiča pa v letnem gledališču ob njej vsako leto uprizarja literatova dela.