Slovenija 26.6.2016 10:00

Ptujski Art Stays s težiščem na politični umetnosti

Ptuj, 26. junija - Na Ptuju bo julija potekal 14. Festival Art Stays, ki sodi med pomembne predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in tem delu Evrope. Tokrat bo v ospredju t.i. politična umetnost, gostili pa bodo ustvarjalce iz več kot 20 držav.

Festival v najstarejše slovensko mesto tudi letos prinaša razstave, performanse, delavnice, kino projekcije in druge dogodke z najaktualnejšo mednarodno produkcijo sodobne umetnosti. Predstavljenih bo več kot sto tujih in domačih umetnikov in vse zvrsti sodobne umetnosti, od slikarstva, kiparstva, fotografije, videa, instalacij do performansov in inter-medijskih projektov.

Program je nastal pod umetniškim vodstvom Jerneja Forbicija in Marike Vicari v sodelovanju s kustosi Antonia Arevala iz Čila, Anne Balvanyos iz Ludwig muzeja iz Budimpešte, Petra Tomaža Dobrile iz Slovenije in Manuela Frare z Akademije za likovno umetnost v Benetkah.

Štirinajsta edicija festivala nosi naslov Politic(s) oziroma Politike, ki je po navedbah društva Art Stays rezultat refleksije dialoga med politiko in umetnostjo, ki se je vztrajno gradil v zadnjih 13 edicijah festivala.

Festival bo potekal med 8. in 16. julijem, razstave pa bodo na ogled do 5. septembra. Osrednja razstava z deli različnih umetnikov z vsega sveta bo letos postavljena v nedavno prenovljenem dominikanskem samostanu. Med drugim bodo razstavljali Marek Schovanek, Maja Bajević, Paolo Angelosanto, Costantino Ciervo, Rok Golob, Monika Grycko, Laszlo Csaki, Fatmi Mounir, Ilona Nemeth, Sean Snyder, Bojan Šumonja in Jelena Sokić.

V dominikanskem samostanu se bodo odvili tudi številni dogodki, med drugim trije multimedijski seti v živo, skupine umetnikov The Area of Bustle pod taktirko italijanskega kustosa Manuela Frare, performans ekvadorske umetnice Marie Rose Jijon in italijanskega umetnika Francesca Martoneja ter koncert avtorske glasbe Lada Jakšeta, ki ga je pripravil prav za letošnji festival Art Stays.

Na odru na Slovenskem trgu bosta med drugim otvoritveni koncert Ženskega pevskega zbora Kombinat ter performans v Berlinu živečega umetnika Costantina Cierva Nations and Boarders are Boring (Narodi in meje so brez-vezni).

Festival Art Stays vse od leta 2003 prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih do najperspektivnejših. V razstaviščih in na prizoriščih, razpršenih po ptujskem starem mestnem jedru in v bližnjih krajih, je do danes gostil več kot 600 umetnikov.