Svet 12.7.2016 5:30

Berlinski arhiv Bauhausa bogatejši za več sto novih pridobitev

Berlin, 12. julija - Arhiv visoke šole za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus v Berlinu, kjer hranijo tudi v mednarodnem prostoru najpomembnejšo zbirko te šole, je bogatejši za več sto novih pridobitev. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je namreč konec tedna pridobil predmete iz zapuščine treh predstavnikov Bauhausa.

Pridobil je predmete iz zapuščine nemške umetnice Gunte Sstölzl, ki je pomembno zaznamovala razvoj oddelka za tekstil na šoli Bauhaus, Benite Koch-Otte, ki se je prav tako posvečala oblikovanju tekstila in kiparstvu, ter arhitekta Alfreda in fotografinje Gertrud Arndt, ki sta bila ravno tako povezana s šolo Bauhaus.

"Svežnji so po svojem obsegu in enovitosti edinstveni," besede direktorice arhiva Annemarie Jeggi povzema dpa. Kot je še dejala, je njihova provenienca neoporečna, saj izvirajo iz zapuščine potomcev omenjenih umetnikov.

Visoko šolo za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus je v Weimarju ustanovil arhitekt Walter Gropius (1883-1969). Leta 1925 so jo preselili v Dessau in leta 1932 v Berlin. Leta 1933 so jo razpustili nacisti.