Slovenija 27.6.2016 0:30

Z nastopom basbaritonista Erwina Schrotta začetek Ljubljana festivala

Ljubljana, 27. junija - Ljubljana festival, ki bo tudi v 64. izdaji ponudil poletna kulturna doživetja za vse okuse, bo drevi ob 21. uri odprl koncert opernih arij z urugvajskim basbaritonistom Erwinom Schrottom. O večni operni temi - ljubezni bo Schrott pel izmenjaje z argentinsko sopranistko Jaquelino Livieri. Poleg solističnih arij se bosta predstavila v duetih.

Pevca bosta nastopila ob spremljavi združenih filharmoničnih orkestrov iz Zagreba in Ljubljane pod taktirko italijanskega dirigenta Francesca Ivana Ciampe. Koncert bodo 8. julija ponovili na Tomislavovem trgu v Zagrebu.

Karizmatičnega Schrotta je na velike operne odre ponesla zmaga na pevskem tekmovanju Placida Dominga Operalia leta 1998. V zadnjem času je eden najbolj cenjenih pevcev za vlogo don Giovannija, velja pa tudi za enega najboljših interpretov prav tako Mozartovih opernih likov Leporella in Figara.

Med vrhunci letošnjega festivala so še nastop ruskega pianista Denisa Macujeva ter argentinskega tenorista Joseja Cure in italijanskega tenorista Walterja Fraccara. Na festival prihajata tudi Londonski simfonični orkester ter Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama. Med drugim napovedujejo še gostovanje Kitajskega nacionalnega opernega in plesnega gledališča in gledališča La MaMa iz New Yorka.

Ker je vreme letos muhasto, bodo zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer morda otvoritveni koncert, ki je načrtovan na Kongresnem trgu, morali prestaviti v Cankarjev dom. Končno odločitev glede lokacije bodo s Festivala Ljubljana sporočili danes. Vsi, ki že imajo vstopnice za otvoritveni dogodek, naj nadomestne vstopnice prevzamejo še v Cankarjevem domu.