Svet 25.6.2016 5:30

Dela pisateljice Ingeborg Bachmann odslej dostopna tudi prek spleta

Celovec, 25. junija - Dela v Celovcu rojene pisateljice Ingeborg Bachmann (1926-1973) bodo odslej dostopna tudi prek spleta. Založba Piper je v elektronski obliki že izdala prve naslove - dve pesniški zbirki in radijsko igro, v prihodnjih mesecih pa nameravajo izdati še njeno prozo, eseje in pisma.

V elektronski obliki sta po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA že izšli zbirki poezije Odloženi čas in Zaklinjanje velikega medveda, Frankfurtska predavanja in radijska igra Dobri bog z Manhattna.

V Celovcu se bodo 29. junija začeli Dnevi nemške literature, ki bodo letos beležili kar dva jubileja - 40. izdaja dnevov in 90. obletnica rojstva Bachmannove, ki se je rodila na današnji dan pred devetimi desetletji.

Na njih bodo 3. julija podelili tudi nagrado Ingeborg Bachmann, ki jo podeljuje mesto Celovec in je vredna 25.000 evrov. Nagrada velja za eno najpomembnejših nagrad na področju književnosti v nemško govorečem prostoru.

Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap za svoj roman v nemškem jeziku Angel pozabe.

Ingeborg Bachmann, rojena v Celovcu, je študirala filozofijo, nemški jezik s književnostjo in psihologijo. Leta 1950 je na Dunaju doktorirala s tezo o recepciji Heideggerjeve filozofije. Veliko je potovala in bivala na tujem - v Italiji, ZDA, Švici in drugod. Po letu 1965 se je ustalila v Rimu, kjer je umrla v tragičnih okoliščinah, za posledicami požara. Pokopana je v Celovcu.

V slovenščini lahko prebiramo marsikatero njeno delo - romana Malina in Knjiga o Franci, kratkoprozne Tri poti k jezeru in Izbor ter zbirko poezije Razloži, ljubi.