Slovenija 26.6.2016 11:30

Poletna Animateka se vrača v Ljubljano, letos prvič tudi v Ankaranu

Ljubljana/Ankaran, 26. junija - Po lanski, prvi in zelo dobro obiskani izdaji Poletne Animateke se projekcije animiranih filmov julija in avgusta vračajo na ljubljanska prizorišča. Tudi tokrat bo del programa potekal na Muzejski ploščadi na Metelkovi pod okriljem Slovenske kinoteke, nekaj animiranih filmov pa si bo letos mogoče ogledati tudi v Ankaranu.

Poletna Animateka bo med 22. julijem in 28. avgustom, vsakič ob 21. uri, na različnih prizoriščih prestolnice ponujala projekcije animiranih filmov za otroke in odrasle, so sporočili iz Animateke.

Slovenska kinoteka bo v času Poletne Animateke v sklopu praznovanja 20. obletnice obiskovalcem Muzejske ploščadi na Metelkovi zavrtela štiri filmske bisere iz kinotečnega arhiva: kultni kanadski animirani celovečerec Geralda Pottertona Heavy Metal (1981) ter tri igrane filme - avstrijski film Siegfrieda A. Fruhaufa Blow-up (2000), francoski film Do zadnjega diha v režiji Jean-Luca Godarda (1960) in avstralsko-ameriški film Alexa Proyasa Mesto teme (1998).

Na trgih, ulicah in v parkih Ljubljane bodo v času Poletne Animateke vsak konec tedna potekale delavnice, na katerih bodo otroci ustvarjali animirane video razglednice iz Zelene prestolnice Ljubljane. Na dnevnih popoldanskih delavnicah bodo ustvarjali v tehniki pikselacije, s pomočjo katere bodo namesto lutk animirali ljudi in s tem dosegli nenavadne učinke gibanja, ki jih s kamero ne bi mogli. Vsi dogodki so brezplačni. Prireditev je omogočil Turizem Ljubljana.

Že pred dogajanjem v Ljubljani bo nekaj animiranih filmov obiskalo Ankaran. Prenovljena plaža Valdoltra bo med 4. in 7 julijem ponudila brezplačne večerne projekcije animiranih filmov ter delavnice animacije.