Svet 27.6.2016 5:00

Michel Houellebecq ima v Parizu prvo razstavo

Pariz, 27. junija - Razvpiti francoski prozaist in pesnik Michel Houellebecq se v pariški Tokijski palači predstavlja s svojo prvo razstavo. Na 2000 kvadratnih metrih razstavne površine so na ogled njegove fotografije in videi, ki jih je združil pod naslovom Ostati živ (Rester vivant).

Italija, Benetke. Francoski pisatelj Michel Houellebecq. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Francoski pisatelj Michel Houellebecq.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Houellebecqova razstavljena dela odslikavajo teme, ki jih obravnava tudi kot pisatelj: smrt, seks, turizem in človeške frustracije.

Kurator in vodja Tokijske palače, centra za moderno umetnost, Jean de Loisy je razstavo označil za veliko inštalacijo, za povsem Houellebecqov koncept, kateremu sta podvrženi tako glasba kot barva posameznih razstavnih prostorov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava bo na ogled do 18. septembra.

Houellebecq se je rodil na Reunionu, med drugim pa je živel tudi v Alžiriji. Pisati je začel pri 20 letih. Prvo delo, Razširitev področja boja, je objavil leta 1994, slavo pa mu je prinesel drugi roman Osnovni delci.

Preizkusil se je tudi kot režiser in igralec. V slovenščini lahko poleg omenjenih del prebiramo še Platformo, Možnost otoka ter Zemljevid in ozemlje.

Houellebecqa so obtožili širjenja verske in rasne nestrpnosti, ko je v pogovoru za časopis Lire ob izidu romana Platforma dejal, da je islam "najbolj neumna religija". Njegovo sojenje so leta 2002 številni literati razumeli kot kratenje pravice do svobode govora.