Slovenija 28.6.2016 5:00

Lentovski Folkart s predstavitvijo ljudskih tradicij z vsega sveta

Maribor, 28. junija - V Mariboru se bo danes v okviru Festivala Lent začel 28. Folkart, ki predstavlja ljudske tradicije z vsega sveta. Letos se bodo predstavile folklorne skupine iz Argentine, Finske, Fidžija, Kostarike, Kazahstana, Srbije in Slovenije, folklorni teden pa bo ponovno zaokrožil ognjemet, ki vsako leto na Festival Lent privabi na tisoče ljudi.

Maribor. Maribor, mariborski Lent. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Maribor.
Maribor, mariborski Lent.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uradni začetek Folkarta bo predstavljala nocojšnja predstavitev vseh folklornih skupin na Trgu Leona Štuklja, še prej pa se bodo folkloristi v veliki povorki sprehodili po Lentu.

Iz Argentine se bo predstavil Gran Ballet Argentino, iz Kostarike skupina Inspiraciones Costarricenses, s Fidžija eksplozivna plesna skupina Vou. Iz hladnejših krajev prihajata finska skupina Motora in kazahstanski ansambel Tugan Zher. Srbijo bo zastopal KUD Zora, Slovenijo pa poleg domače Akademske folklorne skupine (AFS) Študent še Šaleško folklorno društvo Koleda iz Velenja in Folklorno društvo Kres iz Novega mesta.

V prihodnjih dneh se bodo folklorne skupine razkropile po mestu. Potem ko so bili lani prvič brez Glavnega odra na Dravi, ki je bilo prejšnja leta osrednje prizorišče Folkarta, se nadejajo, da se bodo folklorni navdušenci prizoriščem prilagodili tudi letos. "Folkart ima svoje zvesto občinstvo. Sledili so nam v dvorano SNG Maribor, zato verjamem, da nam bodo letos tudi na Trg Leona Štuklja, ki smo ga delno preizkusili že lani," je za STA povedala producentka Folkarta Alenka Klemenčič.

Po njenih besedah bodo folkloristi letos mnogo bolj prisotni na trgih in ulicah Maribora ter tako še bližje ljudem. "Folklora bo preplavila mesto," je napovedala.

Vrhunec bo Folkart doživel v soboto, ko je tudi zaključek Festivala Lent. Z dopoldanskimi nastopi na Grajskem trgu in s povorko skozi mesto bodo vse sodelujoče skupine vabile na zaključek na Trgu Leona Štuklja, kjer bodo še zadnjič odplesale vsaka po dva plesa.

Folkart je predhodnik Festivala Lent. Na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent so ga v Mariboru začeli prirejati leta 1989, kasneje pa so folklornim nastopom postopno dodajali še druge vsebine ter tako razvili Festival Lent.