Slovenija 27.6.2016 11:05

V galeriji Dessa na ogled ustvarjalnost slovenskih arhitektk

Ljubljana, 27. junija - V Galeriji Dessa bodo drevi odprli razstavo z naslovom V ospredje: Pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja. Postavitev želi osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja. Posvečena je prvim predvojnim in povojnim generacijam arhitektk, ki so aktivno sodelovale pri snovanju prostora svojega časa.

Predstavljena so dela desetih arhitektk, od prvih predvojnih diplomantk Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika do prve povojne generacije, ki so študij zaključile pri profesorjih, kot sta Edvard Ravnikar in Edo Mihevc.

Arhitekturna razstava, ki sta jo v sodelovanju z galerijo Dessa pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, tematsko sodi v okvir aktivnosti mednarodnega projekta MoMoWo - Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women), ki poteka na Steletovem inštitutu.

Namen projekta je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del anonimne in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki sicer veljajo za tradicionalne domene moških poklicev.

Prva v vrsti razstav tako predstavlja arhitektke, ki so bile neme spremljevalke v senci poklicno dosti bolj uveljavljenih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov, tako da je še danes težko določiti njihov dejanski delež v snovanju in realizaciji marsikatere slovenske arhitekturne mojstrovine, od Plečnikovih tržnic do Ravnikarjevega Trga republike.

Zaradi družbenih predsodkov so bile omejene zgolj na nekatera področja arhitekturnega ustvarjanja, kot so risanje načrtov, parkovne zasnove, notranja oprema in industrijsko oblikovanje, urbanizem; le redke so se posvečale javni ali individualni gradnji. Svoje delovanje so morale še dodatno omejiti, če so si ustvarile družino, piše na spletni strani galerije.

Izbrana dela tako predstavljajo pomembnejše projektne stvaritve prvih generacij slovenskih arhitektk, ki jih je treba glede na čas, razmere in vlogo ženske v času nastanka, gledati in ocenjevati z drugačnimi merili. Razstava je zasnovana večplastno, s poudarkom na kakovosti del in kompleksnosti ideje, s čimer razkriva ustvarjalno moč posameznih avtoric.

Za koncept razstave sta poskrbela Center arhitekture Slovenije in Helena Seražin, avtorice besedil so Alenka Di Battista, Polona Filipič, Larisa Kazić, Špela Kuhar, Martina Malešič, Katarina Mohar, Helena Seražin, Eva Simonič in Barbara Viki Šubic.