Slovenija 28.6.2016 7:19

V Cankarjevem domu na ogled jazzovske fotografije Lada Jakše

Ljubljana, 28. junija - V Mali galeriji Cankarjevega doma so do 4. septembra na ogled jazzovske fotografije Lada Jakše. Razstava Jazzy svetlopisi, ki jo pripravljajo v okviru Jazz festivala Ljubljana s Kulturnim društvom Bežigrad, obsega 30 barvnih fotografij različnih velikosti. Drevišnjo odprtje bodo popestrili z multivizijo in Jakševo avtorsko glasbo.

Fotografija vsestranskega umetnika Lada Jakše "se odstira na čarobnem robu ostrine in neostrine, zamika in zdrsa, nenavadnih pogledov in perspektiv, fotogeničnih in nefotogeničnih vsebin, od črno-bele, prek enobarvne do barvne slike," piše na spletni strani Jazz festivala Ljubljana.

Avtor, ki je obenem tudi skladatelj in glasbenik, skuša s fotografsko sliko izraziti tudi energijo, ki jo glasbeniki, posebno pihalci, izžarevajo med svojim muziciranjem ter seva v prostor okoli njih. V kalejdoskopu odrske osvetlitve ta barvni spekter na izvajalcih in okoli njih dobi še izrazito likovne razsežnosti, ki živijo tudi povsem samostojno zunaj odslikave konkretnih upodobljencev. Tako nastali svetlopisi učinkujejo kot likovne aluzije z zvoki in odzveni prežetega glasbenega ambienta, kot nekakšne večplastne partiture.

Lada Jakšo (1947) je poleg študija glasbe kmalu začela zanimati tudi likovna umetnost, še posebej fotografija, pri kateri se, kot pravi sam, "z ostrenjem našega pogleda ostri pogled na sam pogled, na nas same in na svet okoli nas".

Ustvarjalni dialog med likovno umetnostjo in glasbo ga ves čas spremlja pri njegovih fotografskih razstavah in fotomultivizijah ob sočasno izvajani avtorski glasbi.

Kot fotograf je imel doma in v tujini več kot 60 samostojnih fotografskih razstav, njegova dela so v zbirkah številnih galerij po Sloveniji in Evropi.