Svet 28.6.2016 13:51

Pesnik Marcel Beyer letošnji prejemnik Büchnerjeve nagrade

Darmstadt, 28. junija - Literat Marcel Beyer je letošnji prejemnik nagrade Georg Büchner, ki velja za največje literarno priznanje v Nemčiji. Nemška akademija za jezik in poezijo je nagrado, vredno 50.000 evrov, utemeljila z besedami, da gre za avtorja, ki obvlada tako epsko panoramo kot poetično mikroskopijo. Beyerju bodo nagrado podelili 5. novembra.

Beyer je za svoje delo prejel številne nagrade, med drugim nagrado Heinrich Böll leta 2001 in Klesitovo nagrado pred dvema letoma. Navdušil je tudi s svojo lansko pesniško zbirko z naslovom Grafit, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pesnik in romanopisec Beyer je mednarodno prepoznavnost dosegel leta 1995 z romanom Leteči psi, umeščenem v čas tretjega rajha, v katerem je tematiziral instrumentalizacijo jezika skozi propagando in eksperimente s človeškimi glasovi.

Akademija Büchnerjevo nagrado podeljuje od leta 1951. Doslej so jo prejela velika imena, kot so Gottfried Benn, Erich Kästner, Heinrich Böll in Friedrich Dürrenmatt. Lani je nagrado prejel Rainald Goetz.