Slovenija 29.6.2016 0:30

Preplet cirkusa in glasbe za uvod v 57. Jazz festivala Ljubljana

Ljubljana, 29. junija - V parku pri Cankarjevem domu bo drevi nemški bobnar Günter Baby Sommer poskrbel za uvod v 57. Jazz festival Ljubljana, ki se bo uradno začel ob 21. uri z glasbeno predstavo z akrobatskimi elementi Surnatural Orchestra, Cirque Inextremiste in vrvohodke Tatiane Mosio-Bongonga v Linhartovi dvorani. Osrednja zvezda izdaje bo japonska pianistka Hiromi.

Hrvaška, Zagreb. Koncert, jazz. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Koncert, jazz.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Osemnajstčlanska pariška zasedba Surnatural Orchestra skupaj s cirkuškimi umetniki Cirque Inextremiste in mojstrico hoje po vrvi Tatiano Mosio-Bongonga navdušujejo občinstvo po svetovnih jazz festivalih. "Veliko več kot le glasba, popestrena s cirkuškimi umetniki, in več kot le glasbena spremljava akrobacijam," so zapisali na portalu thejazzbreakfast.com.

Poleg omenjenih bo jazz festival gostil še več predstavnikov francoske jazzovske scene. V četrtek bo v Klubu Cankarjevega doma (CD) nastopil saksofonist Thomas de Pourquery, ki se bo predstavil s projektom Supersonic, pianistka Eve Risser pa bo v petek nastopila v kritiško priznanem triu En-corps.

Risserjeva bo v soboto s Kajo Draksler predstavila tudi projekt To pianos. Sledil bo nastop velike zvezde letošnje izdaje, japonske pianistke Hiromi. Glasbenica se bo skupaj s kontrabasistom Anthonyjem Jacksonom in bobnarjem Simonom Phillipsom predstavila v The Trio Project.

Günter Baby Sommer bo samo eden od nastopajočih v Parku sveta Evrope, kjer bo zaživela Jazz četrt CD. V parku bodo med drugimi brezplačno zaigrali pianist Marcin Masecki, pozavnist Žiga Murko in ameriški bobnar Hamid Drake.

V Linhartovi dvorani bo v četrtek na sporedu koncert seksteta kitarista Sama Šalamona. V sekstet je Šalamon povabil bobnarja Christiana Lillingerja in Roberta Danija, tenor saksofonista Juliana Arguellesa, bas klarinetista Achilla Succija ter kontrabasista Pascala Niggenkemperja. Sledil bo nastop kvarteta Equality, s katerim se v Ljubljano vrača ameriški bobnar Nasheet Waits.

Poleg Šalamona, Drakslerjeve in Murka bo slovenske barve na festivalu zastopal še kvintet trobentača Igorja Matkovića. Z razstavo v NLB Galeriji Avla se Jazz festivala Ljubljana poklanja 15-letnici založbe Clean Feed, v Mali galeriji CD pa so na ogled Jazzy svetlopisi Lada Jakše.