Svet 29.6.2016 5:30

Častni gostji sejma v Frankfurtu nizozemska in flamska literatura

Frankfurt, 29. junija - V središču letošnjega 68. knjižnega sejma v Frankfurtu bosta nizozemska in flamska literatura, so naznanili organizatorji. Sejem bo potekal od 19. do 23. oktobra, po napovedih pa se ga bo udeležilo več kot 70 častnih gostov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana, Cankarjev dom. Knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Tema letošnjega sejma bo To je, kar si delimo, organizatorji pa nizozemsko in flamsko literaturo v središče postavljajo že drugič v zgodovini sejma. Prvič se je to zgodilo leta 1993. Paviljon, posvečen nizozemski in flamski literaturi, bo po poročanju dpa oblikovan kot interaktivni prostor.

Pred začetkom 68. izdaje sejma bodo v nemščino iz nizozemščine in flamščine prevedli okoli 250 del. To je dvakrat več kot so jih iz omenjenih jezikov v nemščino letno prevedli v minulih letih.

Lani je frankfurtski knjižni sejem, na katerem je bila častna gostja Indonezija, obiskalo okoli 275.000 ljubiteljev knjig.

Slovenija si aktivno prizadeva, da bi bila leta 2020 ali 2021 častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu. V začetku junija so v sklopu priprav na projekt v Sloveniji na tridnevnem študijskem obisku mudili nemški založniki in novinarji.

Nad študijskim obiskom je bil navdušen tudi Alexander Roesler (S. Fischer Verlag), ki je izrazil prepričanje, da bo "ko bo čas za nastop Slovenije kot častne gostje v Frankfurtu, nad Slovenijo navdušena vsa knjižna srenja, drugače sploh ne more biti".