Svet 30.6.2016 5:00

Velika imena za 50. let jazz festivala v Montreuxu

Montreux, 30. junija - V švicarskem Montreuxu se bo danes začela 50. izdaja tamkajšnjega jazz festivala. Organizatorji so program jubilejne izdaje zasnovali kot pregled polstoletnega delovanja festivala. Med nastopajočimi bodo Charles Lloyd, Randy Weston, Quincy Jones, Neil Young, Jean-Michel Jarre, Christian Scott, PJ Harvey, Sigur Ros, Patti Smith in Lana Del Rey.

Hrvaška, Zagreb. Koncert, jazz. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Koncert, jazz.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Na programu bodo številni novi projekti, prav tako pa se bodo nekateri glasbeniki združili posebej za jubilejni festival. Že na nocojšnjem odprtju bo Charles Lloyd nastopil s svojim kvartetom, ki ga sestavljajo še Jason Moran, Reuben Rogers in Eric Harland. Sledil bo nastop Montyja Alexandra, ki bo preigraval skladbe z albuma Montreux: Montreux Alexander, ki ga je v mestu posnel leta 1977, piše na festivalski spletni strani.

Festivalu se bo s posebnim nastopom poklonil Quincy Jones, ki ga bo na odru spremljal Pepe Lienhard Big Band, za nepozaben šov pa bo poskrbel tudi glasbenik Woodkid s prijatelji. Projekt Brazilian Dream bo poklon Claudeu Nobsu, spomnili pa se bodo tudi švicarskih nastopov Davida Bowieja.

Za koncerte priznanih jazzistov bo poskrbljeno v Clubu, kjer bodo v prijetnem ambientu nastopili pianist Randy Weston in njegov African Rythms Quintet in na novo združeni člani zasedbe legendarnega Milesa Davisa - Mike Stern, Bill Evans, Darryl Jones in Dennis Chambers. Smetano novega francoskega jazza bodo predstavljali Hugh Coltman, Anne Paceo in Thomas Enhco. Posebno prizorišče bo tudi The Lab, kjer se bodo predstavljali mladi in sveži glasbeni talenti.

Na odru dvorane Stravinski bodo gostovala številni glasbeni velikani. Isti večer bosta oder zasedli PJ Harvey in Patti Smith, organizatorji pa so na festival med drugimi povabili Neila Younga, Lano Del Rey ter Jeana-Michela Jarrea, ki bo v Montreuxu nastopil prvič.

Za poseben večer bodo poskrbeli Sigur Ros. Pred njihovim nastopom bodo ozračje segrevali Mogwai. Med posebnimi koncertnimi dvojčki bodo ZZ Top in Buddy Guy ter Van Morrison in Charles Bradley, festival pa bodo obiskali tudi povratniki Simply Red.

Festival bo dosegel vrhunec ob zaključku v soboto, 17. julija, ko bo Dweezil Zappa preigraval glasbo svojega očeta Franka Zappe, sledil bo še nastop Deep Purple. Večina koncertov je razprodanih.