Slovenija 30.6.2016 5:00

V Goriških Brdih napočil čas za Sanje v Medani

Dobrovo, 30. junija - Z literarnim večerom in pesniškim branjem Milana Jesiha in Katje Perat se bo drevi na Gradu Dobrovo začel festival Sanje v Medani. Drevišnji večer bo sklenila Katja Šulc z uglasbeno romsko poezijo Kamlisajlan, je razvidno iz programa festivala, ki se bo sklenil v nedeljo, 3. julija.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pesnik Milan Jesih. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pesnik Milan Jesih.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V petek zvečer bosta v Vili Vipolže nastopila Svetlana Makarovič in Zlatko Kaučič s pesniško-glasbenim performansom Horror mundi, sledil bo še literarni večer z režiserjem Vladom Škafarjem in projekcija njegovega celovečerca Mama.

Sobotno dopoldne in popoldne bo posvečeno v prvi vrsti otrokom. V pravljični vasi Šmartno se bo letos ustavila Ana Desetnica z dvema predstavama Tonček & Jacqueline v izvedbi Paralelepipeda in Direkt z ul'ce Šugla gledališča. Otroke bodo animirale tudi pripovedovalke Tjaša Koprivec, Patricija Peršolja in Sara Evelyn Brown.

Večerno dogajanje se bo selilo pod Gradnikovo murvo v Medani, kjer bodo pripravili literarni večer z nagrajenci Župančičeve frulice, pesniškega natečaja za otroke in mladino. Sledil bo violinski koncert in pesniški performans Sofye-Agnesse Yakuntsove, v nadaljevanju pa literarni večer in pesniško branje Tine Kozin, Vena Tauferja in Svetlane Slapšak. Večer bosta sklenila Poezija proti vojni oz. pesmi pozabljenih pesnikov in ljudstev ter šansonski koncert Lare Jankovič z naslovom Na kožo zapisane zgodbe.

Festival v Medani bo v nedeljo dopoldne v Vili Vipolže sklenil Forum Sanje oziroma pogovor z naslovom Resnica o medijih v času laži: Strategija nacionalnega programa razvoja medijev. Na njem bodo med drugim sodelovali Svetlana Slapšak, Sandra Bašić Hrvatin, Polona Frelih in Mario Belovič. Pogovor bo povezoval Vasja Jager.

V času festivala bodo odprli tudi razstavo na temo begunske problematike V iskanju človečnosti avtoric Widad Tamimi in Vesne Bukovec.