Svet 26.8.2016 10:55

Nova nagrada Damjanu Kozoletu za režijo filma Nočno življenje

Zadar, 26. avgusta - Damjan Kozole je za svoj film Nočno življenje na 7. filmskem festivalu Avvantura v Zadru prejel nagrado za najboljšega režiserja. Glavno festivalsko nagrado je prejel bolgarski film Slava v režiji Kristine Grozeve in Petara Valchanova. Kozole je za Nočno življenje nagrado za najboljšega režiserja prejel tudi na festivalu v Karlovyh Varyh.

Ljubljana. Režiser Damjan Kozole. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Damjan Kozole.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Filmski festival Avvantura je v Zadru potekal od 20. do 25. avgusta. Poimenovan je po znamenitem filmu Michelangela Antonionija Avantura, v tekmovalni program uvršča najboljše evropske koprodukcije.

Žirijo so sestavljali igralka Tihana Lazović, režiser Peter Webber in režiser Antonio Nuić. Za najboljšo igralko so žiranti izbrali Ksenijo Marinković za vlogo v filmu Z druge strani, za najboljšega igralca pa Stefana Denolyubouva za vlogo v filmu film Eden od nas, so sporočili iz zavoda Vertigo.

Film Nočno življenje, za katerega je Kozole prejel že drugo nagrado za režijo, je navdahnila afera Baričević. Dotika se osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. "To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo," je o njem povedal režiser.

V filmu so med drugim zaigrali Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić in Peter Musevski. Scenarij ob Kozoletu podpisuje Ognjen Sviličić, nastal pa je v produkciji Vertiga.

Kozoletov celovečerec so v uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovyh Varyh prikazali kot svetovno premiero, slovensko premiero pa bo dočakal 13. septembra kot otvoritveni film Festivala slovenskega filma v Portorožu.

Kozole je bil nedavno na Sarajevskem filmskem festivalu nagrajen tudi za dokumentarni kratki film Meje. Ta brez režije in montaže v desetih minutah prikaže trpljenje in potrpljenje v begunski krizi.