Svet 30.6.2016 14:58

Dirigent Andris Nelsons odpovedal sodelovanje na festivalu v Bayreuthu

Bayreuth, 30. junija - Latvijski zvezdniški dirigent Andris Nelsons je odpovedal sodelovanje pri otvoritveni operi, Parsifalu, letošnjega festivala Richarda Wagnerja v Bayreuthu, ki se tradicionalno začne 25. julija. Organizatorji enega najprestižnejših evropskih kulturnih dogodkov so mesec dni pred začetkom z Nelsonsom prekinili pogodbo.

Kot so zapisali organizatorji festivala, je dirigent zaprosil za prekinitev pogodbe, pri čemer je izrazil spoštovanje do vodstva festivala kot tudi do vseh ustvarjalcev opere Parsifal v režiji Uweja Erica Laufenberga, piše francoska tiskovna agencija AFP.

O razlogih za prekinitev sodelovanja obe strani molčita, so pa organizatorji zapisali, da različni pogledi na več stvari niso prispevali k pozitivnemu vzdušju.

Sedemintridesetletni Andris Nelsons je šef dirigent bostonskega simfoničnega orkestra in skorajšnji kapelnik leipziškega orkestra Gewandhaus.

Odprtja festivala se vsako leto udeležijo številni pomembni gospodarstveniki in politiki z vsega sveta, med njimi je redna gostja tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki pa je letos v Bayreuthu ne bo.

Privrženci Wagnerjeve glasbe lahko na vstopnice čakajo tudi od pet do deset let. Cene posameznih vstopnic za letošnjo izdajo znašajo največ 320 evrov.

Festival z umetniško vodjo Katharino Wagner je letos dobil novega poslovnega direktorja Holgerja von Berga. Njegov predhodnik je bil na Zelenem griču od leta 2013.