Slovenija 1.7.2016 10:55

Loški muzej želi postati živahen kulturni in izobraževalni center

Škofja Loka, 1. julija - Loški muzej bo glede na novo začrtano strategijo razvoja do leta 2020 postal sodoben in mednarodno relevanten muzej ter živahen kulturni in izobraževalni center. Direktorica Saša Nabergoj se leto dni po prevzemu vodenja muzeja še ukvarja z uresničevanjem revizijskega poročila in hkrati snuje nove programe za muzej in razstavne prostore.

Saša Nabergoj je strateški dokument, ki ga je v četrtek predstavila tudi občinskemu svetu, utemeljila na svoji strategiji, s katero je bila pred enim letom izbrana za direktorico muzeja, kjer je njena naloga tudi odprava nepravilnosti iz preteklosti, ki jih je konec lanskega leta odkrila revizija. Zato mora na novo postaviti različne akte zavoda, začenši z aktom sistematizacije delovnih mest.

To ji omogoča, da zadeve ukroji v skladu s svojim načinom dela. Kot je pojasnila v pogovoru za STA, so že v enem letu z optimizacijo uspeli prihraniti precej sredstev. Poteka pa tudi prenos določenih služb izven muzeja, kar bo omogočilo dopolnitev muzejske ekipe, v kateri morda manjka nekaterih znanj.

Direktorica je sicer zelo zadovoljna z ekipo. Šest kustosov različnih področij med seboj dobro sodeluje in ustvarja interdisciplinarna dela, kar so dokazali z letošnjim največjim projektom Vmesni prostor, ki je posvečen čipki. Razstave na štirih lokacijah bo celo poletje dopolnjeval spremljevalni program, v kratkem pa bo izšel tudi dvojezični katalog.

Posebnost kadrovske strukture Loškega muzeja je sicer močna umetnostnozgodovinska strokovna služba, kar je v skladu z zgodovino ozemlja, ki ga pokriva. Loško območje je bilo namreč vsaj od rodbine Šubic, še posebej pa od Groharja in impresionistov dalje, napreden prostor najsodobnejših izrazov umetnosti. Tudi danes je loška sodobna likovna oziroma vizualna scena med najmočnejšimi v tem delu Evrope.

"Želim narediti zelo specifičen muzej, ki dostojno skrbi za dediščino in jo predstavlja na sodobne načine. Hkrati si želim, da bi bil muzej prepoznaven po intenzivnem interdisciplinarnem spremljevalnem programu ter da bo priljubljen prostor za nova doživetja, učenje in preživljanje prostega časa," je dejala in izpostavila organizacijo delavnic.

Načrt Saše Nabergoj je, da letos konsolidira in optimizira poslovanje muzeja. "Ko bo to narejeno, bomo začeli tudi ambiciozneje mednarodno pridobivati sredstva in čez tri leta računam, da bo muzej tam, kjer si želim, skratka da bo aktiven lokalni center, prepoznan tudi v mednarodnem merilu," je poudarila.

"Ne smemo pozabiti, da sta kultura in umetnost obstajali že dolgo pred njuno institucionalizacijo in da spet prihaja čas, ko bosta morali stopiti iz slonokoščenega stolpa in aktivno poseči v sooblikovanje družbe. Naša naloga ni samo ohranjanje dediščine za naslednje generacije, ampak zagotovitev razmer za to, da kulturo in umetnost spozna, uživa in celo soustvarja čim širši krog ljudi," je sklenila.