Na hitro prelistano 2.7.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. julija - Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo francoske avtorice Sophie Kasiki V pekel in nazaj: Izpoved ženske, ki je odšla v Islamsko državo in iz nje pobegnila, pri založbi Litera pa roman Zdenka Kodriča Zadnja noč v Teheranu. Založba Zala je izdala mladinski roman nizozemskega avtorja Sjoerda Kuyperja Hotel Veliki L.

Ljubljana. Knjiga Zdenka Kodriča z naslovom Zadnja noč v Teheranu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zdenka Kodriča z naslovom Zadnja noč v Teheranu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiiga Sophie Kasiki z naslovom V pekel in nazaj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiiga Sophie Kasiki z naslovom V pekel in nazaj.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sjoeda Kuyperja z naslovom Hotel veliki L. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sjoeda Kuyperja z naslovom Hotel veliki L.
Foto: STA

V PEKEL IN NAZAJ - ROMAN, KI PODAJA VPOGLED V ISLAMSKO DRŽAVO SKOZI ŽENSKE OČI

Roman v Pekel in nazaj prinaša izpoved Francozinje, ki se je s sinom pridružila Islamski državi in pobegnila iz nje. Sophie Kasiki opisuje svojo zgodbo, ko je kot odtujena žena in mama štiriletnega dečka, ki je živela v pariškem predmestju, iskala višji smisel svojega življenja. Ne da bi povedala možu, se je spreobrnila v islam in pod pretvezo, da gre kot prostovoljka pomagat v Turčijo, z otrokom odšla v Sirijo. Tam je spoznala ves pekel Islamske države, v kateri se je znašla kot ženska, torej oseba brez pravic. Po več zapletih se ji je uspelo rešiti in pobegniti domov v Francijo. Za prevod romana je poskrbela Špela Stritar.

ZADNJA NOČ V TEHERANU - NOVI ROMAN ZDENKA KODRIČA S PRVINAMI KRIMINALKE

Novi roman Zdenka Kodriča prinaša primer, ki ga raziskuje državni tožilec Aleksander Košak. Primer se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta. Pri iskanju resnice in pravega krivca začne avtor v roman vnašati vedno več prvin kriminalke, kot so nenavadni telefonski klici, zasledovanje, zastraševanje in izrivanje avtomobila s ceste. Spremno besedo k romanu je zapisal Goran Potočnik Černe.

Zdenko Kodrič (1949) je pisatelj, pesnik, dramatik in novinar. Je soustanovitelj mariborske knjižno-kulturne prireditve Ko te napiše knjiga in nekdanje Galerije 88 Maribor. Je avtor več romanov, pesniških zbirk, dram in radijskih iger.

HOTEL VELIKI L - MLADINSKI ROMAN O OTROCIH, KI PREVZAMEJO VODENJE HOTELA

Protagonisti mladinskega romana Hotel Veliki L so 13-letni Kos in njegove sestre, ki se, ko ostanejo brez očetovega vodstva, odločijo, da bodo za vse, tudi za družinski hotel poskrbeli sami. Najstnik Kos pripoveduje, kaj vse se jim zgodi v borih dveh tednih - od dneva, ko oče zaradi infarkta obleži v bolnišnici, do trenutka, ko se vrne. Naloga otrok ni lahka: hotel je v dolgovih, za plače uslužbencev ni denarja, dobavitelji drug za drugim odhajajo, obenem pa se ubadajo tudi z najrazličnejšimi šolskimi, odraščajočimi in ljubezenskimi težavami.

Nizozemski pisatelj Sjoerd Kuyper (1952) je priljubljen tako med mladimi bralci kot kritiki. Za svoja dela je že nekajkrat prejel nizozemsko nagrado srebrno pero, tudi za roman Hotel Veliki L, kot tudi druge ugledne nagrade. Po njegovih delih so posneli več filmov, med katerimi izstopa televizijska serija Žepni nožič, ki je prejela kar 14 priznanj, med njimi tudi emmyja.