Slovenija 5.7.2016 9:21

Na celjskem gradu bo zaživela starodavna zgodba o Veroniki Deseniški

Celje, 5. julija - Na Starem gradu Celje bo drevi premiera slovenskega muzikala z zgodbo o Veroniki Deseniški. Scenarij za muzikal o prepovedani ljubezni med Friderikom II. Celjskim in nižjo plemkinjo iz Desenic,je spisal Janez Usenik, glasbo pa mladi skladatelj Leon Firšt. V glavnih vlogah bosta nastopila Klemen Bunderla in Eva Černe v alternaciji z Bibo Novak.

Celje. Celjski grad in mesto Celje iz zraka. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Celje.
Celjski grad in mesto Celje iz zraka.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Usenik je pri pisanju scenarija za Veroniko Deseniško, pripoved, ki jo ustvarjalci označujejo za slovensko zgodbo o Romeu in Juliji, upošteval zgodovinske vire, ki pa so zelo skopi, zato je črpal tudi iz svoje domišljije. V besedilo je vpletel številne politične spletke in zgodbo o tem, kako je Friderik II. mesto Celje zgradil kot spomenik svoje ljubezni do Veronike.

Na Celjskem gradu bo postavljen poseben oder, ki bo sprejel več kot 1000 obiskovalcev. Preizkusili bodo tudi sodobno tehnologijo 3D videomapping, ki omogoča iluzijo globine in navidezno tridimenzionalno resničnost. Scenograf predstave je Miha Peperko, video projekcije pa sta oblikovala Tomislav Gangl in Jaka Kotnik.

Zasedbo, igralce in zbor - na odru bo hkrati tudi po 29 nastopajočih - bo spremljajo šest plesalcev in 15-članski orkester pod vodstvom Simona Dvoršaka. Koreografinja je Aja Zupanec, kostumografinja Ina Čebular.

Poleg omenjenih v predstavi igrajo še Marjan Bunič v alternaciji z Matijo Bizjanom (Herman II. Celjski), Željka Predojević v alternaciji z Mašo Tiselj (Elizabeta Frankopanska), Srđan Milovanovič v alternaciji z Mihaelom Strnišo (Jošt), Tjaša Hrovat oz. Nives Mikulin kot nuna in Boštjan Korošec oz. Jaka Mihelač kot trgovec. Milovanovič bo po potrebi vskočil tudi na mesto Bunderle.

Muzikal je nastal v koprodukciji Društva za glasbeno gledališče Slovenije, celjske Hiše kulture in v sodelovanju z Mestno občino Celje ter Zavodom Celeia Celje.

Muzikal ponuja zgodbo o Veroniki Deseniški, nižji plemkinji iz hrvaškega Zagorja, ki jo je poroka s celjskim grofom Friderikom II. spravila v nemilost njegovega očeta, grofa Hermana, in na sodišče, kjer se je morala zagovarjati zaradi čarovništva.

Po treh ponovitvah na celjskem gradu, ki bodo 7., 8. in 11. julija, se bo muzikal selil še na Grad Sevnica in Grad Vurberk.