Svet 4.7.2016 5:30

Rembrandtova portreta po 400 letih ponovno v domovini

Amsterdam/Apeldoorn, 4. julija - Po skoraj 400 letih, ko je slikar Rembrant van Rijn naslikal mladoporočenca Martena Soolmansa in Oopjen Coppit, sta njuna portreta ponovno na Nizozemskem. Nizozemska in Francija sta deli na začetku leta kupili za 160 milijonov evrov. Sprva sta bili na ogled v pariškem Louvreu, od petka pa sta razstavljeni v amsterdamskem Rijksmuseumu.

"Portreta sta prvič v javni lasti in si ju lahko ogleda na milijone ljudi," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Taco Dibbits iz Rijksmuseuma.

Rembrandt (1606-1669) je poročna portreta, na katerih sta Maerten Soolmans in Oopjen Coppit upodobljena v naravni velikosti, naslikal leta 1634. Po ocenah strokovnjakov sta v Rembrandtovem zgodnjem opusu edinstvena. Deli sta bili v lasti bankirske družine Rothschild od sredine 19. stoletja, javnost ju je doslej imela priložnost videti le leta 1956.

V Louvreu si je portreta novoporočencev, ki se ju je prijelo ime Kim Kardashian in Kanye West zlate dobe, ogledalo devet milijonov obiskovalcev muzeja. V Rijksmuseum bosta portreta do 2. oktobra na ogled ob slovitemu Rembrandtovemu delu Nočna straža.

Nizozemska ministrica za kulturo Jet Bussemaker je za AFP povedala, da so bila pogajanja s Francijo "komplicirana in kompleksna". A kljub vsemu je zadovoljna z rezultatom. Meni, da je v za EU zelo nestabilnih časih pomembno pokazati, da dve državi lahko stopita skupaj in si delita lastništvo nad umetninama.

Po postavitvi v Amsterdamu bodo portreta restavrirali in ju nato v nizozemski prestolnici razstavili za pet let, za tem pa bosta pet let znova krasila pariški Louvre.