Slovenija 5.7.2016 10:51

Ilustratorka in gledališka ustvarjalka Eka Vogelnik praznuje 70 let

Ljubljana, 5. julija - Ilustratorka in gledališka ustvarjalka Eka Vogelnik je danes dopolnila 70 let. Vsestranska umetnica, ki je nazadnje letos skupaj s hčerko Brino Vogelnik v sklopu skupine Kinetikon na oder postavila koncertno lutkovno predstavo Kam deščica, kam barčica, pravi, da je treba ustvarjati. "Dokler delaš, si," je ob jubileju dejala za STA.

Ljubljana. Ilustratorka, režiserka, lutkarica Eka Vogelnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ilustratorka, režiserka, lutkarica Eka Vogelnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Trenutno se posveča knjigi Hodim, plešem, sem o svoji materi Mariji Vogelnik ter njeni plesni tehniki. Kot je povedala, ji knjiga, ki bo pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD) predvidoma izšla jeseni, veliko pomeni.

Poleg tega pripravlja knjigo o prebujanju ustvarjalnosti na likovnem področju, metodi dela, ki jo je sama razvijala že od nekdaj in ki jo uporablja na Fakulteti za socialno delo. Tudi ta naj bi izšla pri JSKD.

Eka Vogelnik sicer že ves čas počne več stvari hkrati. Kot je povedala, ponavadi niti ne pove vsega, le da dela lutke, da se njeni sogovorniki ne prestrašijo. Vendar, "to vse gre eno z drugim, sem multipraktik", je dodala.

Najraje se posveča marionetam, ker so te najbolj zahtevne med lutkami. Tudi predstava Mojca Pokrajculja, ki sta jo lani skupaj z Brino postavili na mali oder Lutkovnega gledališča Ljubljana, je marionetna predstava.

Eka Vogelnik se je rodila leta 1946 v Ljubljani. Leta 1971 je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo - na oddelku za arhitekturo pri prof. Marjanu Mušiču, leta 1974 pa še na ljubljanski likovni akademiji - na oddelku za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku.

Ilustrirala je več kot 40 knjig za otroke. Med letoma 1975 in 1980 je sodelovala pri izvedbi serije desetih televizijskih dokumentarnih filmov o umetniškem ustvarjanju na TV Koper/Capodistria, in sicer pri likovnem oblikovanju špic in animiranih filmskih vložkov ter kot avtorica in izvajalka songov.

Leta 1983 se je začela ukvarjati z gledališko in televizijsko scenografijo ter kostumografijo. Likovno je opremila približno 50 dramskih in plesnih predstav ter okoli 20 televizijskih oddaj.

Kot scenaristka, izvajalka pete poezije, likovnica in montažerka je podpisala avtorsko televizijsko oddajo Ljubljanske skice. Režirala in likovno je opremila gledališko predstavo Lažnivi kljukec v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, ki je prejela zlato paličico na ljubljanskem festivalu otroškega gledališča.

Režirala in likovno opremila je televizijski film z marionetnimi lutkami Makalonca za TV Slovenija ter režirala animirani film Mojca Pokrajculja z mimičnimi lutkami in ploskovno animacijo izrezank, dokumentarni plesni TV-film Hodim, plešem, sem in lutkovni animirani film 1 prišparan tolar.

Od leta 1992 vodi marionetno skupino Kinetikon. V šolskem letu 1994/95 je bila izbrana za izvajanje izbirnega predmeta umetniško oblikovanje na Pedagoški akademiji; leta 1996 je dobila naziv docentka za področje ustvarjalne in likovne terapije ter celostnega gledališko-scenskega oblikovanja. Od leta 1998 predava predmet socialno kulturno delo na Fakulteti za socialno delo.

Napisala je scenarije in realizirala dve lutkovni seriji za otroke na TV Slovenija: Pozabljene knjige naših babic in Bisergora. V sodelovanju z Marijo Vogelnik je napisala besedila za štiri otroške lutkovne predstave in tri radijske igre, ki so bile posnete na TV Slovenija in izvedene na Radiu Slovenija.

Pri Mladinski knjigi je leta 2006 izšla njena animacijska knjiga o lutkah Dober dan Okci, navaja portal slovenskega gledališča Sigledal.