Svet 6.7.2016 5:30

Avstralski igralec Geoffrey Rush praznuje 65 let

Sydney, 6. julija - Avstralski igralec Geoffrey Rush, ki je ljubiteljem sedme umetnosti najbolj poznan po vlogi sijajnega in duševno krhkega pianista Davida Helfgotta v drami Sijaj, za katero je dobil oskarja in zlati globus, danes praznuje 65 let.

Igralec se je rodil leta 1951 v mestu Toowoomba v Queenslandu. Kariero je začel na gledaliških odrih v Parizu, kmalu pa se je vrnil v rodno Avstralijo, kjer v Sydneyju zaigral v predstavi Čakajoč Godota skupaj s takrat mladim Melom Gibsonom.

Med filmske zvezde ga je izstrelila že omenjena vloga v drami Sijaj, v kateri je zaigral skupaj z Lynn Redgrave. V filmu po klasiki Victorja Hugoja Nesrečniki je upodobil kruteža Javerta.

V nepozabnih vlogah ga je bilo med drugim mogoče videti v zgodovinski drami indijskega režiserja Shekarja Kapurja Elizabeta in v komediji Zaljubljeni Shakespeare. V filmu Škandalozno pero je prevzel vlogo razvpitega markiza de Sada, zaigral pa je tudi v filmih Pirati s Karibov (2003-2011), v katerih je blestel hollywoodski zvezdnik Johnny Depp.

Leta 2004 je zaigral v naslovni vlogi v televizijskem filmu Življenje in smrt Petra Sellersa, za vlogo je prejel svoj drugi zlati globus in prvo nagrado emmy. V filmu Kraljev govor je upodobil terapevta za govor.