Svet 7.7.2016 6:00

Parsifala na Wagnerjevem festivalu bo vodil Hartmut Haenchen

Bayreuth, 7. julija - Poletni festival v Bayreuthu, posvečen izključno delom Richarda Wagnerja, je tri tedne pred začetkom našel dirigenta, ki bo vodil novo produkcijo opere Parsifal, potem ko je latvijski dirigent Andris Nelsons prejšnji teden odpovedal sodelovanje. Novo uprizoritev Parsifala bo vodil nemški dirigent Hartmut Haenchen.

"Z veseljem pozdravljamo Hartmuta Haenchena, vznemirljivega umetnika in strastnega glasbenika z globokim poznavanjem Wagnerjevih del," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala umetniška vodja prireditve, skladateljeva pravnukinja Katharina Wagner. Kot je dodala, je hvaležna, da je maestro prevzel dirigentsko paličico nove produkcije Parsifala v tako kratkem času, in se že veseli njegovega prvega nastopa v Bayreuthu.

Triinsedemdesetletni dirigent, rojen v Dresdnu, je dobro znan po svojih interpretacijah Wagnerja, zlasti monumentalnega Nibelunškega prstana v Amsterdamu. Tudi Parsifala je že vodil v različnih produkcijah, od Berlina in Stuttgarta do Amsterdama, Koebenhavna, Pariza in Bruslja.

Novo uprizoritev Parsifala bo postavil nemški režiser Uwe Eric Laufenberg, premierno jo bodo izvedli 25. julija ob slavnostnem odprtju, ki mu vsako leto prisostvuje nemška politična in družbena elita. Redna obiskovalka Zelenega griča je tudi kanclerka Angela Merkel, ki pa se otvoritvenega večera tokrat zaradi obveznosti ne bo udeležila.

Vzhajajoči latvijski dirigent Nelsons, trenutno šef dirigent bostonskega simfoničnega orkestra in skorajšnji kapelnik leipziškega orkestra Gewandhaus, je sodelovanje pred tednom dni odpovedal, ne da bi opredelil točni razlog, prav tako ga niso organizatorji festivala. Je pa dirigentov menedžer pojasnil, da se "zaradi različnih pristopov k različnim stvarem vzdušje na letošnjem bayreuthskem festivalu ni razvilo v obojestransko zadovoljiv način za vse vpletene".

Njegova odpoved skoraj tik pred začetkom festivala je, kot še poroča AFP, pretresla operni svet. Nelsons je sicer v Bayreuthu že dirigiral Wagnerjevega Lohengrina in z njim prepričal kritike.