Slovenija 8.7.2016 5:00

Na Ptuju se začenja festival sodobne umetnosti Art Stays

Ptuj, 8. julija - Na Ptuju se bo danes začel festival Art Stays, ki bo na ulicah mesta do 16. julija predstavil več kot sto tujih in domačih umetnikov in vse zvrsti sodobne umetnosti, od slikarstva, kiparstva, fotografije, videa, instalacij do performansov in intermedijskih projektov. V ospredju letošnje edicije festivala je t.i. politična umetnost.

Ptuj. Festival Art Stays. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj.
Festival Art Stays.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Festival, 14. po vrsti, ki nosi naslov Politic(s) oziroma Politike, bosta ob 18. uri odprla performans v Berlinu živečega umetnika Costantina Cierva Nations and borders are boring ter koncert ženskega pevskega zbora Kombinat.

Osrednja razstava bo letos postavljena v nedavno prenovljenem Dominikanskem samostanu. V treh nadstropjih mogočnega samostana bodo na ogled dela mednarodnih umetnikov, kot so Allora & Calzadilla, Maja Bajević, Paolo Angelosanto, Costantino Ciervo, Uroš Đurić in Nicola Evangelisti.

Program Art Stays Kino v Mestnem kinu, ki je letos posvečen politično angažiranemu filmu, pa bo predstavil filme Guadalcanal Requiem umetnikov Nama Juna Paika in Charlotte Moorman, The Irish Tapes avtorjev Johna Reilleya in Stefana Moora, Marx: The Video avtorice Laure Kipnis in druge.

Razstave, performansi, delavnice, kino projekcije in drugi dogodki z najaktualnejšo mednarodno produkcijo sodobne umetnosti bodo potekali na različnih koncih Ptuja do sobote, 16. julija, razstave na različnih razstaviščih pa bodo odprte še do 5. septembra.

Festival Art Stays že od nastanka leta 2003 spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope. Prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih, ki že blestijo v svetovnih muzejih in na bienalih, do najperspektivnejših. V razstaviščih in na prizoriščih, razpršenih po starem mestnem jedru in v bližnjih krajih, je do danes gostil preko 600 umetnikov.