Slovenija 7.7.2016 10:58

V Mestni galeriji bodo odprli razstavo o fotografiji zadnjih 25 let

Ljubljana, 7. julija - V Mestni galeriji Ljubljana bodo danes zvečer odprli razstavo Gremo naprej! Slovenska fotografija 1990-2015. Predstavlja dela avtorjev, ki so zaznamovali zadnjih 25 let slovenske fotografije s subjektivnimi poetikami in alternativnimi razmišljanji o dosegu in funkcijah medija. Vključuje tudi izbrane slovenske fotografe, ki delujejo v tujini.

Ljubljana. Mestna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstava se osredotoča na fotografe, ki se odlikujejo z avtorsko prepoznavnostjo, potrjeno z dolgoletnim vztrajnim raziskovanjem in avtorefleksijo. Med njimi so denimo Tone Stojko, Jure Eržen in Irena Herak, je zapisal kustos razstave Brane Kovič.

Na razstavi po njegovih besedah ni najmlajših, ki šele iščejo način za izraz svoje govorice ter pogosto nihajo med trendi, vzori in lastnimi hotenji.

Znotraj vsake ustvarjalne produkcije je osrednja razvojna linija, ki povzema prevladujoče smernice medija v določenem časovnem in prostorskem izrezu, spremlja pa jo vrsta vzporednih in prav tako pomembnih pojavov in praks, ki jih je treba obdelati in ovrednotiti.

Odnos do fotografskega medija se je po Kovičevih besedah korenito spremenil na stičišču 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Pred tem je namreč fotografija veljala za samozadostno enklavo, ki ni vznemirjala ostalih umetnostnih področij. V redkih primerih so eksperimentiranja z njenimi likovnimi učinki obveljala le za vzporedno dejavnost slikarjev in grafikov.

Tudi za številne slovenske fotografe je bilo omenjeno obdobje prelomno. Za njimi so se uveljavili avtorji, rojeni med letoma 1950 in 1960, z novimi temami in izraznostjo pa so jim sledili spremljevalci punkovske in sploh alternativne scene v tudi družbeno naelektrenih 80. letih.

Za njimi je prišla generacija, ki se je oblikovala v samostojni Sloveniji - nekateri od njih so se izšolali v tujini, drugi pa v študijskih programih, nedavno vpeljanih v različne višje in visoke strokovne šole v Sloveniji.

Kovič je razstavi dodal segment izbranih del nekaterih slovenskih fotografov, ki uspešno delujejo v tujini.

Razstava bo odprta do 11. septembra.